Gemeente wil andere app om zwerfafval te melden, maar politiek twijfelt

© Valerie Kuypers (gemeente Den Haag)
DEN HAAG - Het nieuwe programma dat de gemeente wil gebruiken om zwerfafval te melden roept vooralsnog veel vragen op onder politici. Eerder schreef wethouder Robert Barker (Partij voor de Dieren, Buitenruimte) dat de huidige My Clean City app vervangen zou worden door een andere app, maar dit blijkt een webformulier te zijn. Een goedkoper systeem dat gedeeld kan worden met andere gemeenten is de drijfveer om de app te vervangen.
'In de eerste brief hadden we het eigenlijk geen app moeten noemen', zegt Ricardo Janssen van de gemeente Den Haag. Janssen is de afgelopen periode bezig geweest om een nieuw meldsysteem voor zwerfafval, Signalen, te introduceren binnen de gemeente. In een eerste brief schreef wethouder Barker nog dat er een app komt, maar dit blijkt een webformulier te zijn. 'Het is eigenlijk geen app, maar werkt als een app en ziet eruit als een app', aldus Janssen.
Donderdagavond kregen raadsleden een technische briefing over het nieuw programma dat de gemeente wil gebruiken, het op Amsterdams systeem gebaseerde Signalen, en de huidige app die gebruikt wordt om meldingen over afval te doen, de My Clean City-app. Het college van burgemeester en wethouders wil afscheid nemen van de app, maar de gemeenteraad stelt hier vragen bij.

'Open source'

Volgens de ambtenaren zijn er twee grote voordelen aan Signalen, namelijk dat het systeem 'open source' is en de lagere kosten. 'Open source' betekent dat iedereen de computercodes kan inzien, aanpassen en gebruiken. Verschillende Nederlandse gemeenten gebruiken Signalen al en Den Haag kan de ervaringen van deze gemeenten gratis meenemen in zijn eigen systeem.
Doordat de gemeenten samenwerken in het verbeteren van het systeem, kost het volgens de ambtenaren ook minder. 'Bij wensen kan er gekeken worden naar andere gemeenten of die dat ook willen', zegt Janssen. 'En als andere gemeenten dit al hebben uitgewerkt, kunnen wij dit gratis overnemen.'

'Prima systeem'

Het besluit van de gemeente verbaast de huidige appontwikkelaars van de My Clean City-app. 'Dit is een prima systeem', zegt Jack Stiekema van Savana Solutions, het bedrijf achter de app. My Clean City is volgens Stiekema juist al op Den Haag afgestemd en hoeft daarom niet net als Signalen nog kennis uit andere gemeenten te halen. Ook is het volgens Stiekema gebruiksvriendelijker omdat het bij hun gaat om een app voor zowel de gebruikers als de schoonmaakdiensten, in tegenstelling tot het webformulier.
Tot ongenoegen van de ambtenaren komt Stiekema ook met een video om deze gebruiksvriendelijkheid te laten zien. In de video wordt tegelijkertijd een melding gemaakt in Signalen en de My Clean City-app. Waar de melding in de app binnen een minuut geregeld is, duurt het in Signalen meer dan drie minuten.

Lagere kosten

De presentaties van de twee systemen roepen bij de gemeenteraadsleden vragen op over de gebruiksvriendelijkheid en de kosten van het systeem. Raadsleden vragen opnieuw naar het feit dat het niet een app is, maar een website. De ambtenaren benadrukken dat de website zich wel schikt naar het gebruik op een telefoon en zich daarom 'gedraagt als een app'. Ook zou een snelkoppeling op de telefoon gezet kunnen worden.
De kosten blijken het grootste onderwerp van discussie. In een brief aan de gemeenteraad geeft het college aan dat het invoeren van Signalen moet zorgen voor een kostenvermindering van 400.000 euro. Maar de onderbouwing hiervoor mist. Ook vrezen raadsleden extra kosten voor bijvoorbeeld technisch beheer, hosting en aanpassingen die niet gesteund worden door de ander gemeenten.

'Drie keer zo lang bezig'

Hoewel de technische briefing geen ruimte geeft voor politieke vragen, gaf Hart voor Den Haag-raadslid Carlos Martinez van Andel eerder op de dag al aan bedenkingen te hebben bij de overstap. 'We begrijpen niet waarom de gemeente van deze app wil afstappen', zegt Martinez van Andel bij radioprogramma Lunchroom Lash. 'Met dat webformulier ben je drie keer zo lang bezig. Voor de motivatie van de bewoners lijkt me dit geen goed idee.'
Als de gebruikers meer moeite moeten doen om een melding te maken, is de angst dat zij eerder afhaken. 'Ik verwacht dat het aantal meldingen enorm zal dalen', zegt het raadslid. 'Mensen laten het dan zitten. Als de gemeente het aantal afvalmeldingen naar beneden wil brengen, moet je Signalen gebruiken. Maar als je het afvalprobleem wil oplossen, moet je My Clean City houden.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!