Abri's opengemaakt voor reclame van verboden actie Extinction Rebellion

© Omroep West
DEN HAAG - Milieuactiegroep Exctinction Rebellion (XR) heeft in Den Haag abri's opengebroken om daar hun eigen reclameposters op te hangen. Op de posters wordt opgeroepen om zaterdag 3 februari de A12 te bezetten als protest tegen 'fossiele subsidies'. Die actie is verboden door de Haagse burgemeester Jan van Zanen.
'Door de hele stad hangen onze posters', schrijft actiegroep XR op haar eigen Instagram bij een foto van een Haags bushokje. Op de posters staat informatie over de klimaatdemonstraties die XR heeft aangekondigd voor zaterdag 3 februari. De milieuclub wil dan hun reeks van bezettingen van de A12 hervatten en ze houden door de hele stad 'klimaatmarsen' richting de Utrechtsebaan.
Wat niet in het Instagrambericht staat, is dat deze campagne niet is ingekocht bij de uitbater van de abri's, het bedrijf Global. 'Ze hebben zelf de reclamevakken in de bushokjes opengemaakt en hun eigen posters opgehangen', zegt een woordvoerder van het bedrijf tegen Omroep West. Daarbij zou geen schade aan de abri's ontstaan zijn. 'Wij gebruiken een sleutel om de reclamevakken open te maken, die hebben zij vast ergens verkregen.'

Over reisreclames heen

'Wij zijn een beweging die burgerlijke ongehoorzaamheid gebruikt. Daar hoort het zelf ophangen van posters bij', vertelt een woordvoerder van XR, die ook aangeeft nooit overwogen te hebben de reclameruimte in te kopen. Een reclameposter in een Haagse abri kost ongeveer 180 euro per stuk.
'We hebben zo'n 30 posters in Haagse bushokjes opgehangen. Waar mogelijk over de posters van bedrijven waar wij tegen strijden, zoals bijvoorbeeld Transavia en Corendon', legt de woordvoerder van XR uit. De reclameruimte inkopen zou XR rond de 5500 euro hebben gekost. 'Maar het is een principiële keuze om dat niet te betalen.'
Juist omdat de posters reclame maken voor een actie die is verboden, is het onwaarschijnlijk dat XR de ruimte in de abri's had kunnen inkopen. 'Wij toetsen alle posters aan de Reclame Code', laat de woordvoerder van Global weten.
De actie in Den Haag is niet uniek. 'Het is inmiddels een bekende tactiek van klimaatdemonstranten, om illegaal posters op te hangen op plaatsen van commerciële reclame-aanbieders. Ook op andere plaatsen Nederland is dit geconstateerd', zegt een woordvoerder van burgemeester Van Zanen in een reactie op de posteractie voor de verboden demonstratie.

Aangifte doen

De woordvoerder van Van Zanen laat verder weten dat 'het aan de aanbieder van de reclameruimte is om hiervan aangifte te doen, omdat zij in hun commerciële belang worden aangetast.' Daar haalt XR zijn schouders over op. 'Wat ons betreft, is het helemaal oké om dit zo te doen', benadrukt de woordvoerder nogmaals. En op een mogelijke aangifte reageert hij met 'prima, succes'.
Global laat weten dat de posters in Den Haag wekelijks verwisseld worden en dat alle XR-uitingen deze dinsdag verwijderd zullen worden. De adverteerders die wel betaald hadden voor de ruimte die ingenomen is door XR, zullen worden gecompenseerd. Hun posters worden door Global teruggeplaatst.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!