Beeld en Geluid Den Haag vertrekt: 'Einde aan 95 jaar geschiedenis'

Het museum van Beeld en Geluid op de Zeestraat
Het museum van Beeld en Geluid op de Zeestraat © Wouter Vellekoop
DEN HAAG - De Haagse vestiging van Beeld en Geluid sluit op 1 september 2024 zijn deuren. Het museum voor nieuws en journalistiek kampt met teruglopende bezoekersaantallen en hoge exploitatiekosten. 'Het doet ons pijn dat we het pand moeten verlaten', schrijft directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer in een bericht op de website.
Aan het einde van de zomer moet het museum het pand aan de Zeestraat verlaten. 'De programmering en workshops over mediawijsheid en journalistiek worden met partners op locaties elders in de stad voortgezet', aldus het museum. Met het vertrek van Beeld en Geluid komt een einde aan de lange geschiedenis van het pand op de Zeestraat, dat verschillende musea heeft gehuisvest.
'Het doet ons, en mij als Hagenees in het bijzonder, pijn dat we het prachtige pand aan de Zeestraat moeten verlaten en dat daarmee een einde komt aan 95 jaar museale geschiedenis op deze plek', schrijft Van Nispen tot Sevenaer. 'Maar het heeft ons én de stad veel gebracht in samenwerkingen en saamhorigheid met partners en publiek. Ik verheug me er daarom op dit voort te zetten in een nieuwe vorm.'

Museum voor Communicatie

In 2019 nam Beeld & Geluid het noodlijdende Museum voor Communicatie (COMM) over, in het verleden bekend als het PTT Museum. Het museum werd in 2020 heropend met een presentatie over media, nieuws en journalistiek, maar door de coronacrisis vielen bezoekersaantallen tegen. Daarnaast zorgde 'het complexe vergunningenstelsel en de gestegen kosten zoals huur en energie' er volgens het museum voor dat de exploitatie op de Zeestraat niet meer haalbaar was.
De activiteiten en samenwerkingen worden op een andere manier in de stad voortgezet door samen te werken met partners. 'Het doel van het museum, het bevorderen van nieuwswijsheid, is in het huidige medialandschap van groot belang en verdient aandacht, juist in Den Haag als hart van onze democratie', aldus het museum.

Beeld & Geluid Hilversum

Tot 1 juli 2024 zullen er nog diverse activiteiten plaatsvinden in het museum, waaronder de expositie My First Smartphone en programmering rondom de thema’s nieuws en journalistiek.
De collectie van het museum is sinds 2019 eigendom van Beeld en Geluid en het instituut blijft daarom zorgdragen voor de stukken. Na het sluiten van het museum op de Zeestraat verhuist de collectie naar het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid in Hilversum.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!