Investering van 14 miljoen in mantelzorg en vrijwilligerswerk: 'Ondersteunen en ontlasten'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Jack Finnigan (Unsplash)
DEN HAAG - Tussen 2024 en 2026 investeert de gemeente Den Haag bijna 14 miljoen euro in mantelzorg en vrijwilligerswerk. Daar hebben een hoop mensen baat bij, want er zijn 160.000 mantelzorgers en 185.000 vrijwilligers in Den Haag. 'Dit verdient een investering om hen zo goed mogelijk te ondersteunen in wat ze doen', aldus wethouder Mariëlle Vavier.
De vergrijzing neemt toe en daardoor wordt er meer en meer een beroep gedaan op deze wijze van 'informele zorg'. Den Haag investeert daarom in het matchen van vrijwilligers, het ondersteunen van vrijwilligersorganisaties en mantelzorgers en het waarderen van mantelzorgers en vrijwilligers.
Ook gaat de gemeente extra investeren in respijtzorg. Dat houdt in dat een vrijwilliger of professional de zorg in huis tijdelijk overneemt. Tussen de 13 en 25 procent van de mantelzorgers heeft aangegeven hier graag gebruik van te maken. Voor 19 procent van de mantelzorgers is het geven van mantelzorg namelijk zwaar.

Geen keuze

'Mantelzorger zijn is geen keuze, veel mensen hebben niet eens door dat ze mantelzorger zijn en zien het als een vanzelfsprekendheid dat ze zorgen voor bijvoorbeeld hun ouders, een broer of zus, een buurman of buurvrouw. Mantelzorger zijn is ook zwaar en ben je vaak 24 uur per dag', legt wethouder Vavier uit.
'Daarom vind ik het belangrijk dat we zoveel mogelijk doen om mantelzorgers te ondersteunen, maar ook te ontlasten. Zodat zij ook een keer een dag van huis kunnen of zelfs op vakantie kunnen gaan.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!