Eekhoorns kunnen weer veilig oversteken dankzij nieuwe touwbruggen boven de weg

Eekhoorn op de brug
Eekhoorn op de brug © Gemeente Den Haag
DEN HAAG - Eekhoorns in Den Haag zijn tegenwoordig een stuk veiliger. Ze kunnen dankzij twee nieuwe touwbruggen de Laan van Nieuw Oost-Indië veilig oversteken. De bruggen verbinden de twee delen van het Haagse Bos.
Het Haagse Bos zit vol eekhoorns en enkele boommarters. De drukke verkeerswegen dwars door het bos maken het geen makkelijke plek om te leven, want het is levensgevaarlijk voor de dieren om daar over te steken.
Daarom zijn eind januari twee nieuwe touwbruggen aangelegd over de Laan van Nieuw Oost-Indië. Voor een veilige oversteek en voor het gezond houden van de groep. 'Door de stukken bos met elkaar te verbinden, vergroten we hun leefgebied, voor bijvoorbeeld het zoeken van voedsel. Ook voorkomen we incest, wat de populatie gezond en sterk houdt', legt stadsecoloog Martin van den Hoorn uit.
Twee nieuwe touwbruggen voor eekhoorns en boommarters
Twee nieuwe touwbruggen voor eekhoorns en boommarters © Mark Kras
De bruggen zijn niet de enige in Den Haag. In 2012 werd de eerste eekhoornbrug aangelegd over de Benoordenhoutseweg. Deze brug verbindt het Haagse Bos met Landgoed Oosterbeek/Clingendael.
In het begin wisten de dieren die brug nog niet echt te vinden, maar inmiddels wel. In 2021 signaleerden wildcamera's maar liefst 433 verplaatsingen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!