Explosief gevonden bij winkel, twee jongens van 13 en 14 aangehouden

Een expert doet onderzoek naar het explosief
Een expert doet onderzoek naar het explosief © Regio15
DEN HAAG - Bij een winkel aan de Hogewal is in de nacht van vrijdag op zaterdag een explosief gevonden. Twee jongens, van 13 en 14 jaar, zijn aangehouden in de omgeving en worden ervan verdacht het explosief te hebben neergelegd. Dat meldt de politie.
Een voorbijganger belde de politie omstreeks 03.30 uur omdat er een verdacht pakketje voor de winkel aan de Hogewal in Kortenbos lag. In de straat zagen agenten een tas liggen met daarin vermoedelijk een explosief gemaakt van vuurwerk.
De omgeving werd afgezet en experts van de politie hebben de tas onderzocht. Het bleek daadwerkelijk om een vuurwerkexplosief te gaan. Het projectiel is meegenomen en op een andere plek tot ontploffing gebracht.

Tieners aangehouden

In de omgeving konden twee tieners van 13 en 14 jaar oud worden aangehouden als verdachte. Ze zitten vast en worden verhoord. 'Hun betrokkenheid wordt onderzocht', meldt een woordvoerder van de politie.
Nog geen maand geleden ging in dezelfde straat een explosief af bij een avondwinkel. Daardoor ontstond een flinke ravage aan de winkel en omliggende panden. Of er een verband is tussen deze ontploffing en de neergelegde tas met vuurwerk, is nog niet duidelijk.
De ravage is groot bij de avondwinkel
De ravage is groot bij de avondwinkel © Regio15
Explosies en het neerleggen van explosieven zijn een groeiend probleem in Den Haag, stelde burgemeester Jan van Zanen al eerder. Het lukt niet om het aantal incidenten omlaag te brengen, zei Van Zanen.
Hij maakt zich daar zorgen over en stelt een onderzoek in dat moet zorgen voor een beter inzicht in 'het fenomeen'.

Man overleden na explosie

Het plaatsen van een explosief ging een week geleden nog gruwelijk mis. Een 23-jarige Amsterdammer, die vermoedelijk zelf een explosief wilde laten afgaan bij een woning aan de Steijnlaan in Den Haag, kwam om het leven toen het explosief te vroeg ontplofte.
Hij lag voor zijn overlijden enkele uren in het ziekenhuis, waar hij werd aangemerkt als verdachte voor betrokkenheid bij de explosie.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!