Klimaatdemonstratie op A12 is afgelopen, weg weer open voor verkeer

DEN HAAG - De klimaatdemonstratie op de Utrechtsebaan is afgelopen. De gemeente heeft aan het einde van de middag de A12 schoongemaakt. Daarna kon het verkeer weer gebruikmaken van de weg. Dat meldt de gemeente Den Haag. De demonstranten van Extinction Rebellion (XR) liepen rond 13.00 uur de A12 op, al na drie kwartier begon de politie mensen te verwijderen. In totaal zijn ongeveer duizend demonstranten aangehouden, aldus de politie.
Honderden klimaatactivisten verzamelden zich in de loop van de ochtend al in de stad voor hun protest tegen overheidssteun voor de fossiele industrie. Het idee van deze actie was dat de demonstranten van XR vanuit verschillende delen in de stad over openbare wegen in een langzame mars naar de A12 zouden lopen.
De demonstranten liepen in een mars door de stad
De demonstranten liepen in een mars door de stad © Den Haag FM
Iets voor 12.00 uur probeerde een groep activisten de Prinses Beatrixlaan op te gaan, maar de politie hield hen tegen omdat dat kruispunt te druk was. Ze mochten via een andere route hun weg vervolgen.

Verkeer kan stad niet in en uit

Verkeer kon vanaf 12.30 uur niet meer over de Utrechtsebaan omdat de politie de weg uit voorzorg had afgezet. De Utrechtsebaan werd rond 13.00 uur betreden door de demonstranten. Verkeer kan de stad daardoor niet meer in en uit.
Demonstranten zijn ook op de weg gaan zitten
Demonstranten zijn ook op de weg gaan zitten © Omroep West
De demonstratie op de Utrechtsebaan is niet toegestaan. De gemeente Den Haag verwijst de actievoerders daarom naar het Malieveld. De politie verzocht ze meerdere keren om de Utrechtsebaan te verlaten. Omdat ze daar geen gehoor aan gaven, is de politie iets voor 14.00 uur begonnen met het verwijderen van de demonstranten. Ze worden een voor een van de weg gehaald.
Honderden demonstranten in Den Haag
Honderden demonstranten in Den Haag © ANP

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!