Zoon Tineke hoopt op doorbraak in mysterieuze zaak met mogelijke seriemoordenaar

De dood van Tineke Verhagen in 2007 is nog altijd niet opgelost
De dood van Tineke Verhagen in 2007 is nog altijd niet opgelost © Omroep West
DEN HAAG - 'Ik zou je kunnen vergeven, als je maar vertelt waarom.' Met deze emotionele oproep hoopt Peter Verhagen meer te weten te komen over de dood van zijn moeder Tineke in 2007. Peter gaat er vanuit dat zijn moeder vermoord is. Ze is één van de vier slachtoffers van de onopgeloste 'Parnassiamoorden'. Met de social media campagne 'case not closed' vraagt de Peter R. de Vries Foundation nu opnieuw aandacht voor de dood van Tineke Verhagen.
Tineke gaat op donderdag 1 november 2007 op bezoek bij haar zoon Marco, die paranoïde schizofrenie heeft, in GGZ-instelling Parnassia in Den Haag. Ze verdwijnt na de afspraak in de Mangostraat en wordt vier dagen later onder een bruggetje in een ondiepe sloot teruggevonden bij recreatiegebied Puinduinen, zo'n drie kilometer van Parnassia. Marco kan zich niets herinneren, behalve dat hij zijn moeder kwijtraakte op het terrein van Parnassia.
In eerste instantie wordt de conclusie getrokken dat Tineke zelfmoord gepleegd moet hebben. Maar als in het jaar erna nog drie doden in het water bij Parnassia worden gevonden, wordt onderzocht of er verband is tussen de dood van de vier mensen en of er misschien een seriemoordenaar aan het werk is.

Lichaam opgegraven

Het lichaam van Tineke wordt opgegraven en opnieuw onderzocht, maar het enige dat duidelijk wordt is dat een natuurlijk overlijden uit te sluiten is. Of het dan gaat om een ongeluk, zelfdoding of misdrijf is niet vast te stellen. De nabestaanden zijn overtuigd van een misdrijf omdat een ongeval of zelfdoding in een slootje van zo'n dertig centimeter diep onlogisch zijn.
Tijdens het onderzoek naar de dood van de vier mensen wil de politie medische dossiers van Parnassia inzien omdat het vermoeden bestaat dat een mogelijke dader misschien wel patiënt is. De GGZ-instelling beroept zich op het medisch beroepsgeheim en wil de dossiers niet geven. Er volgen rechtszaken en in hoger beroep krijgt Parnassia gelijk: de dossiers blijven gesloten.

Medisch beroepsgeheim aanpassen

De uitspraak van het Gerechtshof is voor de nabestaanden onbegrijpelijk. 'Weegt het medisch beroepsgeheim zwaarder dan het oplossen van een zaak waar meerdere doden zijn te betreuren?' Peter Verhagen probeert met een petitie de politiek te bewegen het medisch beroepsgeheim aan te passen voor moordzaken, maar zonder succes.
'Ik ben er van overtuigd dat mijn broer meer weet van de dood van mijn moeder en dat er iets over in zijn dossier staat, maar dat zullen we nu nooit weten. Ik ben nog altijd met de politiek in gesprek om de wet aangepast te krijgen', vertelt Peter.

Opnieuw onderzoek in 2021

In 2021 onderzochten studenten van de Universiteit Leiden de dossiers van de vier Parnassiadoden opnieuw. Ook dat onderzoek leidde niet oplossingen. Met de oproep via de Peter R. de Vries Foundation hoopt de zoon van Tineke alsnog op een doorbraak.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!