Extra debat spreidingswet leidt tot gemor in gemeenteraad: 'Agenda al overvol'

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie © ANP
DEN HAAG - De gemeenteraad komt woensdagmiddag bijeen voor een extra extra raadsvergadering over de spreidingswet. Deze wet is bedoeld om asielzoekers eerlijk te verdelen over provincies en gemeenten. Hart voor Den Haag wil dat Den Haag, net als de gemeente Westland, zich verzet tegen de spreidingswet en heeft daarom opgeroepen tot een extra raadsvergadering.
'Hart voor Den Haag wil dat de gemeente Den Haag net als Westland een vuist maakt tegen die spreidingswet', legt politiek verslaggever Maxime Kok uit in Bob Staat Op. 'Als het aan die partij ligt, doet Den Haag niet mee.'
Het feit dat Hart voor Den Haag deze extra raadsvergadering kon afdwingen, heeft te maken met het aantal zetels dat de partij bezet in de raad. 'Je moet een vijfde van de raadszetels hebben om dat te kunnen doen, in Den Haag gaat het dan om 9 zetels en dat is precies het aantal zetels dat Hart voor Den Haag heeft', aldus Kok.

Ongenoegen in de Raad

De plotselinge toevoeging aan de agenda heeft tot ongenoegen geleid bij de collega-raadsleden. Met name omdat er al een vergadering gepland staat voor de volgende dag. 'Collega-raadsleden zijn er niet over te spreken, de agenda is al overvol, nu zullen ze dan weer punten moeten doorschuiven. En dan ook nog eens over een onderwerp dat donderdag ook al op de agenda staat, dan is er een commissievergadering over asielopvang in Den Haag, benadrukt Kok.
Hij denkt niet dat het initiatief van Hart voor Den Haag kans van slagen heeft. 'Eigenlijk niet nee, ze zullen maximaal een kwart van de Raad mee hebben, de meeste partijen staan er toch wel anders in.'

Spreidingswet legt druk op de stad

De spreidingswet legt een grote druk op de huidige opvang in Den Haag, want deze moet meer dan verdubbelen. Op dit moment worden in Den Haag 920 asielzoekers opgevangen. Daar moeten onder de wet 1593 opvangplekken bijkomen. Den Haag vangt momenteel ook 1409 ontheemden uit Oekraïne op, maar deze aantallen worden niet meegenomen in de verdeling onder de spreidingswet.
Van de bijna 20.000 opvangplekken die de provincie Zuid-Holland moet bieden als gevolg van de spreidingswet, moet Den Haag het op een na grootste aandeel dragen. Alleen Rotterdam moet meer mensen opvangen. Die gemeente moet 2.667 plekken vinden voor asielopvang.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!