Thuiszorginstantie levert ondanks kritiek van inspectie toch zorg: boetes dreigen

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie © Pixabay
DEN HAAG - Thuiszorginstantie Royality4care moet alsnog direct stoppen met het bieden van zorg in de regio Den Haag. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) dreigt de organisatie nu met boetes als dat niet gebeurt. Die stap volgt nadat er al eerder grote zorgen waren over de kwaliteit en veiligheid van de wijkverpleging en de inspectie Royality4care sommeerde het werk te stoppen.
De zorgorganisatie kreeg in april vorig jaar een aanwijzing van de inspectie. Dat hield in dat er geen zorg meer mocht worden aangeboden omdat deze niet aan de eisen voldeed. 'De bestuurders stellen zich niet meewerkend op tijdens het toezichttraject en zijn niet bereikbaar', stelde IGJ. 'Ook levert Royality4Care opgevraagde informatie niet of niet compleet aan. De informatie die de inspectie wel ontving, nam de zorgen over de kwaliteit en veiligheid van de zorg niet weg. Om die reden is ingrijpen van de inspectie nodig.'
Pas als zou worden voldaan aan de normen voor goede zorg mocht de organisatie doorgaan met haar werk. De inspectie heeft naar eigen zeggen nog niet kunnen vaststellen of de 'normen voor goede zorg' weer worden geleverd.

Dwangsom

De inspectie is erachter gekomen dat er in de maanden augustus, september en oktober toch zorg is verleend aan zeker drie cliënten. Dat is gebleken op basis van declaraties die zijn gedaan bij twee zorgverzekeraars. Omdat de organisatie niet heeft voldaan aan de eerdere aanwijzing volgt nu een last onder dwangsom. Voor elke week dat ze de maatregel niet volgt, moet 5.000 euro betaald worden, met een maximum van 25.000 euro.
Royality4Care krijgt een week de tijd om de zorg alsnog te staken. Wanneer dat gebeurt volgt er geen boete. De zorgorganisatie heeft zes weken de tijd om een reactie te geven op het besluit.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!