Jamel L. niet volledig ontoerekeningsvatbaar tijdens dodelijke steekpartij in Albert Heijn

Stille tocht voor doodgestoken Antoneta
Stille tocht voor doodgestoken Antoneta © ANP
DEN HAAG - Jamel L. was niet volledig ontoerekeningsvatbaar toen hij in juni een medewerkster van de Albert Heijn aan de Turfmarkt doodstak. Dat is uit onderzoek in het Pieter Baan Centrum gebleken. Door deze conclusie kan de 56-jarige L. als hij wordt veroordeeld niet alleen een tbs-behandeling opgelegd krijgen, maar ook een gevangenisstraf.
L. stak op 20 juni 2023 vlak nadat de supermarkt open was gegaan de 36-jarige Antoneta Gjokja dood. Hij werd niet veel later aangehouden. De man zegt de medewerkster dood te hebben gestoken omdat hij wraak wilde nemen op de Albert Heijn.
Enkele maanden voor de steekpartij werd L. in Zwijndrecht gearresteerd voor de diefstal van een pak melk. Hierbij zou hij enkele medewerkers van die supermarkt hebben bedreigd. L. zat twee maanden in voorarrest, maar werd uiteindelijk vrijgesproken voor de diefstal.

Psychische problemen

In de dagen na de steekpartij werd bekend dat L. in het verleden al psychische problemen had. Zo zou hij last hebben van waanbeelden en schizofrenie. In 2018 werd hij op Curaçao na een bedreiging volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard, waardoor hij geen gevangenisstraf maar alleen een tbs-behandeling kreeg opgelegd.
Omdat Curaçao echter geen tbs-kliniek heeft werd L. nooit behandeld en kon hij terug naar Nederland reizen. In de voorbereiding op de rechtszaak voor de steekpartij in de Albert Heijn is L. in het Pieter Baan Centrum onderzocht door een psycholoog en een psychiater.

Celstraf mogelijk

Tijdens een pro-formazitting bleek donderdag dat zij van mening zijn dat L. tijdens de steekpartij sterk verminderd toerekeningsvatbaar was. Dit betekent dat het voor de rechtbank mogelijk zal zijn om L. een gevangenisstraf op te leggen. Als hij volledig ontoerekeningsvatbaar zou zijn, dan zou de dood van Antoneta hem niet kunnen worden aangerekend en kan de rechtbank hem alleen een tbs-behandeling opleggen.
De deskundigen van het PBC zullen tijdens de inhoudelijke behandeling van 4 april uitleggen waarom zij vinden dat L. sterk verminderd toerekeningsvatbaar is. Dan zal het Openbaar Ministerie ook laten weten of het meegaat met de conclusies en welke straf zij tegen L. eisen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!