Gokken, drugs en illegale bewoning: grote controle in Transvaal brengt misstanden aan het licht

In Transvaal werd dit weekeinde een grote controle uitgevoerd door verschillende instanties
In Transvaal werd dit weekeinde een grote controle uitgevoerd door verschillende instanties © gemeente Den Haag
DEN HAAG - Illegaal gokken, mogelijk prostitutie, rijden onder invloed van drugs en alcohol, niet toegestane kamerverhuur. Bij een grote handhavingsactie in Transvaal hebben onder meer politie en gemeente vrijdagavond veel misstanden ontdekt.
Aanleiding voor de actie is volgens de gemeente dat de veiligheid in Transvaal en de Groente en Fruitmarkt 'onder druk' staat. Volgens een woordvoerder is sprake van hangjongeren op straat, overlast van verschillende horecaondernemingen, bedelen en drugs- en alcoholgebruik. Ook waren in het gebied de laatste tijd meerdere explosies.
Daar is wel aandacht voor, aldus de gemeente. Zo in het Kaapseplein opnieuw ingericht en zijn er extra controles van de politie op het bedrijventerrein Fruitweg.

Rijden onder invloed

En vrijdag was er dus ook een grote controle van een groot aantal instanties. Vlakbij het Hobbemaplein, in het Wijkpark Transvaal, werd het verkeer in de gaten gehouden. Al kort na de start was het raak en werd iemand aangehouden die in de systemen stond omdat hij werd gezocht. Daarnaast zijn er nog drie aanhoudingen verricht voor rijden onder invloed van alcohol en rijden met een vals rijbewijs.
In totaal werden 92 auto's en veertien bedrijfsvoertuigen gecontroleerd. Naast dat mensen werden aangehouden, werden nog eens 73 bekeuringen uitgedeeld. Onder meer omdat bestuurders geen rijbewijs hadden of omdat ze hennep of illegaal vuurwerk vervoerden.

Belastingschuld

Tijdens de actie werden eveneens 42 scooters gecontroleerd. Acht daarvan reden te hard. Eén scooter is in beslag genomen omdat de bestuurder voor de derde keer werd aangehouden voor het rijden zonder rijbewijs. Bij de controle werden ook nog veel mensen gepakt die nog een belastingschuld bij het Rijk of gemeente hadden. Ook werden veel foutparkeerders beboet en kunnen andere automobilisten nog een bon verwachten omdat ze helemaal niet hadden betaald.
Verder werden nog eens zes boetes uitgeschreven voor het overtreden van het blowverbod aan de Paul Krugerlaan.

Illegaal gokken

Niet alleen auto's en scooters werden onder de loep genomen. Een team van HTM controleerde de passagiers van de tramlijnen 6, 11 en 12. Resultaat: 172 boetes van 56 euro en aanhouding voor het niet meewerken en niet willen laten zien van een geldig identiteitsbewijs.
De teams van onder meer de gemeente, politie, de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit, Stedin, brandweer, douane en Kansspelautoriteit troffen tijdens een gezamenlijke horecacontrole in het gebied een aantal misstanden aan. Een onderneming is op heterdaad betrapt op illegaal gokken. De gordijnen waren gesloten en het bleek dat hier een illegale ruimte met camera's aanwezig was waar op dat moment ook werd gegokt voor geld.
In totaal werden 92 auto’s en 14 bedrijfsvoertuigen gecontroleerd. Er zijn 73 bekeuringen uitgedeeld
In totaal werden 92 auto’s en 14 bedrijfsvoertuigen gecontroleerd. Er zijn 73 bekeuringen uitgedeeld © gemeente Den Haag
In totaal werden veertien zaken gecontroleerd. Bij vier waren er problemen. Vergunningen waren niet in orde en in één zaak waren er drie behendigheidsautomaten aanwezig, terwijl er maar twee mogen staan. Bij meerdere ondernemingen werd binnen gerookt of geblowd. Verder waren er problemen met elektriciteit. In meerdere ondernemingen bleken personen aan het werk die mogelijk een uitkering ontvangen.
De Haagse Pandbrigade controleerde woningen op onder meer veiligheid. Ze mogen woningen niet worden gebruikt als magazijn of opslagplaats van een aangrenzende supermarkt. Het bleek dat dit in de praktijk wel gebeurt.

Niet ingeschreven

De pandbrigade inspecteerde veertig woningen, waarvan 23 keer de bewoners thuis waren. Er is 53 keer geconstateerd dat bewoners niet ingeschreven stonden en achttien keer waren de ingeschreven bewoners juist weer niet niet woonachtig in de woning.
Daarnaast is zeven keer illegale kamerverhuur geconstateerd en vijf keer illegale woningsplitsing. De hoogste huur die voor een woning werd gevraagd bleek 3600 euro per maand. In één geval was er een vermoeden van illegale prostitutie aan huis, maar dat kon niet worden bewezen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!