Mensensmokkel naar Engeland als businessmodel: 'Levens op het spel gezet'

Vluchtelingen op het Kanaal, foto ter illustratie
Vluchtelingen op het Kanaal, foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Tegen forse betaling zouden ze honderden, misschien wel duizenden migranten een gevaarlijke tocht over het Kanaal hebben laten maken in rubberbootjes. De 34-jarige man uit Den Haag die zich bezighield met de smokkel tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk moet als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt acht jaar de cel in.
De Hagenaar is de hoofdverdachte in de zaak. Hij leverde volgens het OM de boten en toebehoren en liet die vanuit Nederland naar de Franse kust rijden. Daar maakten migranten de oversteek naar Engeland. Een 28-jarige vrouw zou hem daarbij geholpen hebben.
De twee worden verdacht van onder meer het voorbereiden van mensensmokkel, het leveren van de benodigde nautische goederen daarvoor en deelname aan een criminele organisatie. De vrouw hoorde maandag vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk, tegen zich eisen.

Businessmodel

Tegen een derde verdachte, een 29-jarige man uit Velp, is drie jaar cel geëist. Hij fungeerde als één van de vaste chauffeurs en zorgde ervoor dat de boten en toebehoren op de juiste plek kwamen. Er is vastgesteld dat hij minimaal vier ritten heeft gemaakt.
Volgens de officier van justitie was de mensensmokkel een businessmodel voor de drie verdachten. Zo geeft de hoofdverdachte in een chat aan: 'bij mooi werk rubber, bij slecht weer vrachtwagens', is in de telefoon administratie aangetroffen, zijn er afbeeldingen van geld, aanwijzingen voor betalingen, notities met grote ontvangen geldbedragen, gesprekken en zoekgeschiedenis over aankopen van boten, auto's, motoren, opslagruimtes. De wereld aan contacten werd aangeduid met termen als 'chauffeur' en 'driver'.

Garagebox met rubberboten

De zaak kwam in de herfst van 2021 aan het rollen, toen een man die was gevraagd een lading naar Frankrijk te exporteren argwaan kreeg. De politie kwam toen bij een garagebox waar zaken als rubberboten en reddingsvesten werden opgeslagen.
Het OM 'neemt het verdachten kwalijk dat zij met de smokkel levens op het spel zetten, omdat jaarlijks boten kapseizen en migranten overlijden'. De rechter doet over twee weken uitspraak.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!