Explosievenrobot vindt geen bom bij residentie Israël, omgeving vrijgegeven

Explosievenrobot doet onderzoek
Explosievenrobot doet onderzoek © ANP
DEN HAAG - Het verdachte pakket dat dinsdagavond in de buurt van de residentie van Israël werd gevonden is geen explosief. Dat laat de politie weten. Wat er dan wel lag is nog onduidelijk. De Alexander Gogelweg in de wijk Zorgvliet is weer vrijgegeven.
Hulpdiensten sloegen dinsdagavond groot alarm nadat rond 20.30 uur een verdacht voorwerp werd gevonden bij de residentie van de Israëlische ambassadeur. Volgens een politiewoordvoerder is er gezien dat iemand het voorwerp over het hek bij de residentie gooide. Of de ambassadeur toen binnen was laat de woordvoerder in het midden.
Er arriveerden onderzoekers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) en medewerkers van Team Explosieven Veiligheid (TEV), onderdeel van de politie. Een speurhond begon te blaffen. Ook was er een explosievenrobot van de EOD te zien, die gebruikt wordt voor het verkennen en onschadelijk maken van explosieven. Na urenlang onderzoek bleek dat het gevonden voorwerp geen explosieve inhoud had, schrijft mediapartner Omroep West.

Zwarte schermen

Iedere melding van verdachte pakketjes, personen of andere situaties wordt zeer serieus genomen, zeker nadat de ambassade van Israël - iets verderop in de wijk Zorgvliet - sinds een week verandert lijkt in een onneembare vesting.
Afgelopen woensdag verschenen de eerste extra politieagenten en zwarte schermen voor het pand. Verder staan er gepantserde politievoertuigen in de omgeving. In de loop van donderdag is de beveiliging verder opgeschroefd.
Er werden zwaarbewapende agenten met automatische vuurwapens naar het ambassadegebouw gestuurd en de omheining van zwarte hekken werd meer richting de rijbaan geplaatst, waardoor de afzetting alleen maar groter werd. Ook kwamen explosievenexperts ter plaatse.
In de loop van donderdagavond zijn de zwarte schermen naar de middenberm verplaatst. Vanaf dat moment kon er niet meer de stad-uit over de Johan de Wittlaan worden gereden. De twee rijbanen stad-in zijn nog wel beschikbaar. Daarover wordt het verkeer in beide richtingen nu geleid. Er zijn verkeersregelaars ingezet.

Noodbevel

Inmiddels is er voor de Israëlische ambassade en omgeving een noodbevel afgevaardigd, werd maandagavond bekendgemaakt door burgemeester Jan van Zanen van Den Haag. Nu kan de politie het pand van de ambassade controleren, mensen in de omgeving controleren of wegsturen, en ze de toegang tot het pand weigeren.
'Ik besef heel goed hoe ingrijpend het is voor de omgeving en het verkeer dat niet meer gebruik kan maken van een gedeelte van de Johan de Wittlaan', aldus de burgemeester. 'Als ik u kan berichten over veranderingen in de situatie zal ik dat doen', zegt de burgemeester over de dreiging, waarvan nog steeds onduidelijk waar deze vandaan komt.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!