Samenwonen 'op proef' zonder gevolg voor uitkering wordt verlengd: 'Het helpt mensen echt'

© Alex Suprun - Unsplash
DEN HAAG - Den Haag verlengt de mogelijkheid voor Hagenaars met een bijstandsuitkering voor maximaal zes maanden 'op proef' te kunnen samenwonen, zonder dat dit gevolgen heeft voor hun uitkering. De periode is bedoeld aan het wennen om samen te wonen en praktische zaken te regelen. De uitkering wordt niet verlaagd omdat er nog sprake is van doorlopende rekeningen, zoals eindafrekeningen die nog voldaan moeten worden.
In de periode van juni 2022 tot januari 2024 zijn 21 mensen 'op proef' gaan samenwonen. Dertien koppels zijn dat definitief gaan doen. In twee gevallen loopt de proefperiode nog. In zes andere gevallen is het samenwonen niet doorgegaan. 'Op basis van de evaluatie constateert het college dat het samenwonen op proef een succes is in Den Haag', schrijft wethouder Mariëlle Vavier aan de gemeenteraad.
Het heeft de gemeente ruim 5.700 euro per deelnemer gekost. 'Tegenover deze kosten staat dat we na afloop van de proefperiode tien uitkeringen hebben kunnen beëindigen.' Ook zijn er vier woningen vrijgekomen doordat het samenwonen succesvol bleek.

'Vriezen en dooien in de liefde'

Als de proefperiode van een halfjaar voorbij is verandert er wel iets in de financiën. Dan wordt de uitkering afgestemd op de feitelijke woon- en leefsituatie. Wanneer het samenwonen in eerste instantie toch niet bevalt en men er niet mee doorgaat mag er later een nieuwe poging worden gedaan. Daar moet dan wel negen maanden tussen zitten. In de afgelopen anderhalf jaar is het niet voorgekomen dat mensen een tweede poging tot samenwonen hebben gedaan.
'Een van de deelnemers zei het mooi: "het kan vriezen en het kan dooien in de liefde", zegt wethouder Vavier. 'Om de stap te zetten naar samenwonen met je geliefde wil je een zekerheid hebben dat niet alles op het spel staat als het toch niet loopt zoals je hoopte. Daarom ben ik blij dat we dit mogelijk gemaakt hebben. Het helpt mensen echt bij het nemen van een belangrijke beslissing in hun leven.'

'Fantastisch succes'

Het idee van samenwonen 'op proef' komt van de PvdA die in 2021 een motie indiende om de proef te starten. Fractievoorzitter Janneke Holman is blij om te horen dat de proef nu wordt verlengd. 'Ik ben erg blij dat mijn motie 21 koppels heeft kunnen helpen met het maken van deze keuze', zegt Holman. 'De beslissing of je met je partner onder één dak wil wonen zou niet moeten afhangen van de gevolgen die het kan hebben op je bijstandsuitkering. Fantastisch dat dit zo’n succes is!'
Het PvdA-raadslid kijkt met het succes van de regeling ook al naar vervolgstappen. 'Na deze eerste stap moeten we kijken naar hoe de regeling nog meer kan verbeteren', aldus Holman. 'Is deze proef bekend genoeg? Het zou mooi zijn als nog meer koppels geholpen kunnen worden, maar dan moeten mensen wel weten dat dit mogelijk is.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!