'Goed gesprek begint met iemand écht zien'; gemeente zet in op bewustzijn suïcidepreventie

Een plaquette bij de Haagse Hogeschool
Een plaquette bij de Haagse Hogeschool © Gemeente Den Haag
DEN HAAG - Het taboe op praten over zelfdoding moet doorbroken worden. Dat vindt de gemeente Den Haag, die daar een nieuwe campagne over start. In elk stadsdeel komt een bankje voorzien van een plaquette, om het bewustzijn rondom suïcidepreventie te vergroten. 'Een goed gesprek begint met iemand écht zien', staat er bijvoorbeeld op.
Een motie van D66-gemeenteraadslid Marije Mostert maakte de plaquettes mogelijk. Zij riep de gemeente op campagne te voeren om daarmee het praten over zelfdodingsgedachten makkelijker te maken en het bewustzijn over depressie te vergroten.
Sinds de coronapandemie is er een toename van depressie en suïcidale gedachten onder jongeren. Zelfdoding is de voornaamste doodsoorzaak onder jongeren. Daarom werd er in december 2023 al een tijdelijk kunstwerk geplaatst in Den Haag, 'Stille Strijd', om hier meer aandacht voor te vragen.
Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of via 0800-0113.

Parken en scholen

De bankjes met plaquettes zijn daar een volgende stap in. De plaquettes zullen worden geplaatst op locaties waar jongeren vaak samenkomen, bijvoorbeeld in parken en op scholen. Waaronder een bij de Haagse Hogeschool.
'De Haagse Hogeschool is erg blij met de aandacht voor mentale problemen bij jongeren in de vorm van deze plaquette. Studentenwelzijn is voor ons zeer belangrijk', zegt Elisabeth Minnemann, voorzitter van het College van Bestuur. 'We werken elke dag aan een veilig en inclusief studieklimaat en hebben veel aandacht voor saamhorigheid en jezelf mogen zijn. Zodat studenten wanneer het minder goed gaat, geen drempel ervaren om een hulpvraag te stellen en een beroep te doen op de begeleiding die we, ook in samenwerking met 113, bieden.'

'Positieve boodschap'

De gemeente Den Haag zal samenwerken met de organisatie 113 om de effectiviteit van deze maatregelen te monitoren.
'Het is van cruciaal belang dat we het bewustzijn over suïcide onder jongeren vergroten en een omgeving te creëren waarin mensen zich gesteund voelen om hulp te zoeken. Door deze plaquettes te plaatsen, willen we een positieve boodschap van hoop en steun uitdragen', reageert wethouder Robert Barker.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!