Snellere behandeling voor hartpatiënt: HMC Westeinde opent Eerste Hart Hulp

Eerste Hart Hulp geopend
Eerste Hart Hulp geopend © Amber Oomen
DEN HAAG - Hartpatiënten kunnen in het HMC Westeinde voortaan sneller en beter geholpen worden. Woensdag is daar de Eerste Hart Hulp (EHH) geopend op de Spoedeisende Hulp.
Ongeveer 15 procent van de patiënten die het HMC Westeinde op de Spoedeisende Hulp (SEH) ziet, is hartpatiënt. Dat zijn jaarlijks ruim 8.000 patiënten met acute hartklachten. 'Denk aan mensen met hartkloppingen, klachten van kortademigheid of pijn op de borst', zegt cardioloog Robert Grauss van het HMC.
HMC had al een Eerste Hart Hulp, die was op de derde etage van het ziekenhuis te vinden. De nieuwe EHH is op de benenverdieping gebouwd, naast de SEH. Dat is volgens de cardioloog de beste plek, omdat patiënten sneller geholpen kunnen worden en er gerichte diagnostiek en zorg plaatsvindt.

Patiënten op de hartbewaking

'Bij de SEH komen patiënten binnen via de ambulances of de huisartsenpost. Daar vindt de eerste triage plaats. Bij levensbedreigende situaties wordt de patiënt op de SEH behandeld, waar met de specialisten daar snel kan worden overlegd', legt Grauss uit.
Als het minder levensbedreigend is, dan kan de patiënt direct naar de EHH. 'Het is bijzonder dat op de nieuwe afdeling CCU-verpleegkundigen werken. Zij hebben een speciale opleiding om patiënten op de hartbewaking te verplegen. Zij doen dat zij aan zij met toegewijde arts-assistenten en aanwezigheid van cardiologen in de piekuren.'

Druk op SEH

Onderdeel van de nieuwe post is een klinische afdeling. Niet alleen patiënten met acute klachten kunnen dus worden behandeld, maar er is ook een mogelijkheid om mensen voor een langere periode te observeren en oorzaak van de klachten vast te stellen.
Ook moet de nieuwe afdeling de druk op de SEH verlichten. 'Doordat de patiënt direct op de Eerste Hart Hulp kan worden gezien, zorgt het voor minder druk op de SEH en omdat het merendeel van de patiënten met hartproblemen na behandeling weer naar huis kan, voorkomen we ook onnodige opnames op de afdeling Cardiologie.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!