Klimaatdemonstranten kondigen nieuwe A12-demonstratie aan en blokkeren ingang ministerie

Demonstranten werden op 3 februari van de weg gehaald
Demonstranten werden op 3 februari van de weg gehaald © ANP
DEN HAAG - Klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion (XR) hebben donderdagochtend de ingangen van het ministerie van Financiën geblokkeerd. Daarbij hebben zij ook aangekondigd om zaterdag 6 april de Utrechtsebaan (A12) opnieuw te blokkeren.
Medewerkers van het ministerie van Financiën kunnen door de actie van donderdagochtend het pand aan het Korte Voorhout niet betreden. Een handvol demonstranten staat namelijk voor de ingangen. Honderden medewerkers stonden daardoor buiten te wachten, later konden ze via een andere ingang toch naar binnen. De sfeer is volgens een verslaggever van Den Haag FM rustig.
De actie is volgens XR een een reactie op de maandag gepresenteerde afbouwplannen voor fossiele subsidies. De actiegroep is teleurgesteld dat het grotendeels om langetermijnplannen gaat, die doorgegeven worden aan een volgend kabinet. Zij zijn bang dat die er een stokje voor gaan steken.
© Extinction Rebellion
Tijdens de actie werd ook een nieuwe blokkade van de Utrechtsebaan (A12) aangekondigd. Die vindt volgens XR plaats op zaterdag 6 april.

Onaangekondigde acties

In september werd de Utrechtsebaan dagelijks geblokkeerd door de actievoerders. De laatste A12-blokkade van Extinction Rebellion was op 3 februari. Toen liepen actievoerders vanuit onaangekondigde plekken in Den Haag in een mars naar de Utrechtsebaan om die vervolgens te bezetten. Dit zal tijdens de volgende blokkade ook zo gaan.
© Den Haag FM
Het blijft volgens XR niet bij deze blokkade en die van de A!2 op 6 april. 'We zien dat er noodzaak is om dit soort dingen te doen. Dit is een eerste actie daarin. De komende tijd kunnen mensen meer onaangekondigde acties verwachten', reageert coördinator Joost Thus.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!