Monica (75) plant bomen van verjaardagsgeld: 'Iedereen kan ervan genieten'

Monica kreeg een bijdrage voor drie bomen
Monica kreeg een bijdrage voor drie bomen © Jurriaan Brobbel
DEN HAAG - Wat moet je vragen voor je verjaardag als je tevreden bent met wat je hebt? De Haagse Monica bedacht samen met vriendinnen iets anders en vroeg een bijdrage voor het planten van een boom. Het werden er zelfs drie - in het Scheveningse Bos, langs de Waterpartij. 'Ik wandel er graag langs.'
Monica (75) houdt van de groene stad en is regelmatig te vinden in het Scheveningse Bos, Meijendel en Clingendael. 'Toen mijn vriendinnen vroegen wat ik voor mijn verjaardag wilde hebben, wist ik het niet zo goed. Samen met mijn vriendinnen Joseline en Daisy bedachten we een gezamenlijk cadeau: Waarom geen boom?' vertelt ze aan Het Haagse Groen.
De Haagse gaf een feest voor haar verjaardag. Haar vriendinnen schreven een brief aan de 45 genodigden om het idee van de boom uit te leggen. 'Daar werd laaiend enthousiast op gereageerd en er werd zo loyaal geschonken dat we veel meer dan één boom konden kopen. Na de aanschaf van drie bomen, heeft Monica het resterende bedrag aan de Haagse natuurorganisatie AVN geschonken', vertelt Joseline.
Monica (met muts) met haar vriendinnen, echtgenoot en medewerkers van het groenbedrijf
Monica (met muts) met haar vriendinnen, echtgenoot en medewerkers van het groenbedrijf © Jurriaan Brobbel
Michel van de afdeling groenbeleid van de gemeente Den Haag maakte het plan mogelijk. Op zijn advies werden zomerlindes gekocht, een inheemse boom die goed is voor insecten en waarvan de bladeren als voeding dienen voor de eik die er vlakbij staat.
'Ook koos Michel de plek uit, langs de Duinweg aan de Waterpartij. Prachtig!' zegt Joseline.

Groenere stad

Monica is blij met hoe haar verjaardagsgeld is besteed. 'Die bomen zijn iets waar iedereen van kan genieten. Ik vind het vooral mooi dat je als bewoner van de stad kan bijdragen aan groenere stad. Zonder hulp van de gemeente hadden we dit plan niet kunnen uitvoeren. Daar ben ik dankbaar voor.'
Michel vindt het leuk dat hij het idee mogelijk kon maken. 'Ik wil wel benadrukken dat bewoners geen rechten kunnen ontlenen aan de bomen die worden geplant. Het is niet hun eigendom. We plaatsen er ook geen naambordjes bij. Wel worden de bomen geplant op een plek waar we ze echt oud kunnen en mogen worden', zegt hij.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!