Op deze manege kun je therapeutisch paardrijden: 'Mensen worden er rustig van'

Tocht door het bos
Tocht door het bos © Madurodam Manege
DEN HAAG - Een paard als therapeut. Dat is het concept van Manege Madurodam in de Bosjes van Pex. De manege biedt therapeutisch paardrijden aan. 'Het is mooi dat de valide en de mindervalide ruiters samen rijden', vertelt Julie de Widt in Haags Bakkie met Jessica Mendels. Maar om de manege te laten draaien, zijn veel mensen nodig, en die komen ze eigenlijk tekort.
Omgang met paarden laat mensen zich beter voelen, zowel fysiek als mentaal. 'Mensen die druk zijn worden er rustig van, en bij mensen met spasmes ontspannen de spieren', vertelt instructrice en leidinggevende Jacintha Pouwels.
Er zijn dus allerlei redenen waarom iemand therapeutisch kan paardrijden. Dat kunnen fysieke klachten zijn, maar ook verstandelijke of psychische klachten. Ook mensen met angsten, ADHD, ADD of autisme kunnen er baat bij hebben. 'Ze zitten bij ons in groepjes in de les. Lekker door het bos heen stappen. We hebben aanpassingen zodat iedereen veilig kan paardrijden', zegt Jacintha.

Paard als grote vriend

Daar weet bestuurslid Julie de Widt alles van. Er lopen altijd vrijwilligers mee met de ruiters, soms zelfs twee, en dan loopt er nog een derde persoon bij het paard. Julie doet dat zelf ook als vrijwilliger en ziet de mensen opleven.
'Ik loop altijd mee met Benthe van 21. Die komt vanuit Nootdorp al anderhalf jaar naar ons toe en geniet elke donderdagavond weer', vertelt Julie. 'Ze loopt met haar zakje wortels naar paard Oscar - haar grote vriend - en dan gaat ze trots zitten. Dan glimt ze.'
Julie en Jacintha van Manege Madurodam
Julie en Jacintha van Manege Madurodam © Den Haag FM
De paarden op de manege zijn geschikt om met kwetsbare rijders om te gaan. 'We zoeken de paarden met zorg uit of ze rustig zijn. Maar soms is een actiever paard weer beter voor een ruiter. Dat wordt door de instructrices bekeken', legt Jacintha uit.
'We gaan zoveel mogelijk lekker naar buiten. En op iedereens eigen tempo. Als iemand angstig is, doen we gewoon wat rustiger aan', vervolgt de instructrice.

Tekort aan vrijwilligers

Er zijn zelfs fysiotherapeuten en revalidatieartsen die patiënten doorverwijzen naar de manege. Maar de manege is voor iedereen, niet alleen voor mensen met een beperking. Julie: 'De paarden zijn lief en braaf maar soms willen ze ook lekker even rennen en nemen we ze mee naar het strand waar ze lekker kunnen rennen. Dus het is voor iedereen. Het is mooi dat de valide en de mindervalide ruiters samen rijden.'
Iemand wordt op een paard geholpen
Iemand wordt op een paard geholpen © Madurodam Manege
Om dat allemaal mogelijk te maken, zijn heel veel vrijwilligers nodig. 'We hebben vijf fantastische instructeurs en 125 vrijwilligers', zegt Julie. Maar dat is niet genoeg. 'We hebben altijd een tekort aan vrijwilligers. We proberen de lessen zo goed mogelijk door te laten gaan, maar soms moeten de begeleiders van de ruiters zelf naast ze lopen', zegt Jacintha.
'Het is mooi dat valide en mindervalide ruiters samen rijden'
En er is meer werk te doen op de manege. 'Stallen uitmesten, onderhoud aan de manege, paarden verzorgen...' Julie vult aan: 'Je mag ook bij ons de kantine aanvegen en de vaatwasser uitruimen. We zoeken echt steun, we zoeken ook donateurs.'
Lijkt het je wat om je handen uit te mouwen te steken op deze manege? Stuur dan een mail naar info@madurodammanege.nl

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!