Nieuw hoofdkantoor ANWB stap dichterbij: gemeenteraad stemt in met bouwplannen

De ANWB wil naar een nieuw kantoor in Den Haag verhuizen | Afbeelding: Provast en MVRDV
De ANWB wil naar een nieuw kantoor in Den Haag verhuizen | Afbeelding: Provast en MVRDV
DEN HAAG - Een ANWB-hoofdkantoor van 42 meter hoog, een Rijkskantoor van 76 meter en een park dat de hele dag toegankelijk is voor publiek. Dat zijn de plannen die de Haagse gemeenteraad heeft goedgekeurd voor het voormalige terrein van het Koninklijk Conservatorium.
Het plan om een nieuw hoofdkantoor van de ANWB te bouwen langs de Utrechtsebaan, kon in eerste instantie niet rekenen op veel steun van de gemeenteraad. Sommige partijen wilden liever woningen bouwen op de plek van het oude gebouw van het Koninklijk Conservatorium, dat in 2022 verhuisde naar cultuurcomplex Amare.
Andere partijen stelden dat bewoners in de omgeving door de bouw zonlicht zullen verliezen in hun huis. Het nieuwe gebouw voor het Rijk zou namelijk 91 meter hoog mogen worden. Uiteindelijk stemde de raad toch voor de sloop van het conservatorium, omdat de komst van de ANWB en de bijbehorende banen doorslaggevend was.
De voormalige locatie van het Koninklijk Conservatorium
De voormalige locatie van het Koninklijk Conservatorium © Henriette Guest
Nu heeft de gemeenteraad dus ingestemd met het ontwerpplan voor het terrein aan de Juliana van Stolberglaan. Daarin staat dat het Rijkskantoor 76 meter hoog wordt. Het nieuwe ANWB-kantoor op de hoek met de Prinses Beatrixlaan wordt ongeveer 42 meter hoog.
In het gebouw van de ANWB komen kantoren en vergadermogelijkheden, maar ook voorzieningen voor de omgeving, zoals een publiek toegankelijke passage, een koffiebar, een ANWB-winkel en een kinderfietsenwerkplaats.

Pocketpark

Ook komt er een 'pocketpark' tussen de twee duurzame gebouwen. Dat moet een klein, levendig park worden waar bewoners de hele dag doorheen kunnen lopen. Dit park wordt samen met de buurt, het Rijk en de ANWB ontworpen. Onder het park komt een parkeergarage, waar zowel bezoekers als buurtbewoners gebruik van kunnen maken.
In het nieuwe Rijkskantoor wordt ook een stadslobby gebouwd, een ontmoetingsplek voor zowel rijksambtenaren en publiek. Het is nog niet bekend welke rijksinstantie in het gebouw komt.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!