Tranen, bloemen en kaarsen bij ambassade voor overleden Navalny: 'Putin killer'

Meer dan honderd mensen kwamen vrijdag naar de Russisch ambassade om de overleden Poetin-criticus Navalny te herdenken
Meer dan honderd mensen kwamen vrijdag naar de Russisch ambassade om de overleden Poetin-criticus Navalny te herdenken © ANP
DEN HAAG - Meer dan honderd mensen hebben zich vrijdagavond voor de ambassade van Rusland verzameld om de overleden Poetin-criticus Aleksej Navalny te herdenken. Voor het gebouw aan de Andries Bickerweg in Zorgvliet zijn bloemen neergelegd en er klinkt stemmige muziek. Sommige mensen hebben bordjes bij zich. 'Putin killer', valt er onder andere te lezen.
Sympathisanten van Navalny hebben bij het ambassadegebouw tulpen en rozen neergelegd. Aan het hek hangt een foto van de oppositieleider in een zwarte lijst. De groep houdt de leiding van Rusland - en Poetin in het bijzonder - verantwoordelijk voor zijn dood. 'Putin Killer', staat op het A4'tje van een actievoerder, meldt Omroep West.
'Ik speel hier dagelijks muziek met mijn trekharmonica. Toen ik hoorde van het overlijden, heb ik besloten om hierheen te komen', zegt actievoerder Eduard Bekker. 'Het is heel triest.'
Mensen rouwen bij de Russische ambassade
Mensen rouwen bij de Russische ambassade © ANP
'Het is belangrijk om iets te doen. Ik kan niet in Rusland zijn en dus ben ik vanavond hierheen gekomen', zegt de Russische Kate. 'Het is verdrietig dat hij er niet meer is. Het is een shock en ik had nooit gedacht dat het zo ver zou komen.' Op een wit papiertje heeft ze 'Love is stronger than fear' geschreven.
Sergey en Maria uit Rusland zijn eveneens naar de avondwake gekomen. 'We willen Navalny blijven onthouden en we leggen witte rozen neer. Ik denk niet dat we de juiste woorden hebben voor zijn overlijden. We zijn erg verdrietig.'
Aleksej Navalny (47), een van de meest vooraanstaande Russische oppositieleden, is in de gevangenis overleden. Volgens de gevangenisautoriteit werd hij onwel na een wandeling. De precieze doodsoorzaak wordt nog onderzocht, aldus een verklaring van de gevangenis.
Navalny werd in een van de zwaarste strafkolonies van het land vastgehouden. Hij zat daar sinds 2021 een gevangenisstraf van meer dan dertig jaar uit voor onder meer fraude en het oprichten van een - volgens de Russische federatie - extremistische groepering.
Wereldleiders reageren geschokt op de dood van de politicus. Zijn dood is 'verschrikkelijk nieuws', zegt demissionair minister-president Mark Rutte. 'Ik houd Rusland hier verantwoordelijk voor.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!