Van Zanen: Gemeente en politie wisten van Eritrese bijeenkomst in zalencentrum

Bij de rellen gingen meerdere politiewagens in vlammen op
Bij de rellen gingen meerdere politiewagens in vlammen op © Regio15
DEN HAAG - De gemeente Den Haag en de politie wisten dat er zaterdag een bijeenkomst van Eritreeërs was in zalencentrum Opera aan de Fruitweg. Ook was bekend dat bijeenkomsten van de Eritrese gemeenschap 'tot onderlinge spanningen' kunnen leiden.
Dat blijkt uit een verklaring van burgemeester Jan van Zanen. Volgens hem zijn daarom ook in overleg met het zalencentrum en de organisatie van de bijeenkomst 'de nodige maatregelen genomen'. De beveiliging was opgeschroefd en de politie had extra eenheden in paraatheid gebracht.
Desondanks braken zaterdag aan het einde van de middag ernstige rellen uit rond het zalencentrum aan de Fruitweg. Tientallen mensen gingen met elkaar én met de politie op de vuist. Daarbij werd grof geweld niet geschuwd. De Eritreeërs gebruikten honkbalknuppels, fietssloten en houten stokken. Ze rukten stenen uit het wegdek om elkaar en de politie te bekogelen. Meerdere voertuigen, waaronder twee politiewagens en een touringcar gingen in vlammen op. Ook het zalencentrum liep grote schade op.

Afschuwelijk en onacceptabel

Volgens de politievakbonden zijn meerdere agenten zwaargewond geraakt. Dat bevestigt ook burgemeester Van Zanen in zijn verklaring. 'Het geweld dat tegen de politiemensen en -materieel is gebruikt is afschuwelijk en onacceptabel', laat hij weten.
Volgens de burgemeester heeft het Openbaar Ministerie een omvangrijk politieteam op de zaak gezet om 'daders van deze wanordelijkheden te vervolgen'.

Confrontatie

De burgemeester stelt dat aan het begin van de avond jongeren van de Eritrese organisatie 'Brigade Nhamedu' de confrontatie zochten. Deze groep bestaat uit mensen die protesteren tegen het bewind van Isaias Afewerki, die al sinds 1993 president is van Eritrea en volgens velen kan worden beschouwd als dictator.
Nadat het onrustig werd bij Opera is een noodbevel afgekondigd, aldus de burgemeester. Ook werden toen meer politiemensen ingezet. Van Zanen: 'Tevens heb ik het bevel gegeven traangas in te zetten om de relschoppers te verdrijven.'
De brandweer werd aanvankelijk gehinderd bij het blussen
De brandweer werd aanvankelijk gehinderd bij het blussen © Regio15
Toch gingen politievoertuigen en andere auto’s in vlammen op. En sloeg het vuur over naar het zalencentrum. Volgens Van Zanen werd de brandweer bij het blussen daarvan 'ernstig gehinderd in haar werkzaamheden door de relschoppers'.
In de loop van de avond werd het weer rustig aan de Fruitweg. De brandweer kon het vuur blussen. De aanwezigen in het zalencentrum werden onder begeleiding in bussen veilig de stad uitgebracht.
Van Zanen kondigt aan dat hij, de politie en het Openbaar Ministerie de gebeurtenissen gaan evalueren.

Geschokt

De Haagse politiek reageert geschokt op de rellen. 'Het leek wel een oorlogszone’, aldus bijvoorbeeld raadslid van Rachid Guernaoui van Hart voor Den Haag. 'Dit kan echt niet. Er moet keihard opgetreden worden tegen dit tuig.'
De VVD noemt de rellen 'onacceptabel'. Fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg: 'Tuig heeft besloten om de politie te bekogelen. Inrekenen en opsluiten, allemaal.' Hera Butt van GroenLinks omschrijft de rellen als 'heftig'. D66-raadslid Marije Mostert spreekt van 'bizarre beelden van bruut geweld uit ons mooie Den Haag'.

Hartverscheurend

Volgens CDA-fractievoorzitter Kavish Partiman moeten de rellen 'zware' consequenties hebben. Partiman: 'Het is hartverscheurend om te zien hoe onze politie, die elke dag voor onze veiligheid zorgt, zo wordt behandeld. Dit is onfatsoenlijk en onacceptabel.'
Hart voor Den Haag en de VVD kondigden gisteravond al aan dat zij rekenen op een brief met uitleg van de burgemeester.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!