UPDATE: Zes agenten gewond bij rellen, dertien mensen aangehouden: 'Dit is onacceptabel'

Bij de rellen van zaterdagavond raakten vier politiemensen gewoon
Bij de rellen van zaterdagavond raakten vier politiemensen gewoon © Regio15
DEN HAAG - Bij de rellen van zaterdagavond rond zalencentrum Opera aan de Fruitweg zijn voor zover nu bekend zes agenten gewond geraakt. 'Vanuit het niets werden onze collega’s geconfronteerd met zeer heftig en ernstig geweld', zegt algemeen commandant Mariëlle van Vulpen in een verklaring. De politie heeft dertien verdachten aangehouden.
Aan het begin van de avond liep een confrontatie tussen twee groepen Eritreeërs uit op ernstige rellen bij Opera. Ook volgens de politie ging het waarschijnlijk om voor en tegenstanders van het regime in Eritrea. Bij de rellen gooiden de veelal jongeren stenen, vuurwerk en andere spullen naar agenten en de brandweer. De relschoppers hadden volgens de politie ook 'slagwapens' bij zich. Volgens getuigen zouden ze honkbalknuppels, fietssloten en zelfs verkeersborden hebben gebruikt om de politie te belagen.
De ochtend na de veldslag maakt de politie een eerste balans op. Twee agenten raakten gewond aan de hand en een andere agent liep letsel op aan haar gebit. Een agent raakte gewond nadat hij werd aangereden door een politieauto. Ook raakte een agent onwel als gevolg van het traangas dat is ingezet en een andere agent liep verwondingen aan de knie op. 'Het is zeer te betreuren dat collega’s gewond zijn geraakt en ook andere hulpverleners ernstig belaagd werden dit is onacceptabel', aldus commandant Van Vulpen.

Terugtrekken

Bij de ongeregeldheden gingen verder ook twee politieauto's en een touringcar in vlammen op. Bij het blussen van de politieauto's moest de brandweer zich tijdelijk terugtrekken. De relschoppers maakten het de bandweerlieden onmogelijk hun werk te doen. Pas nadat er beschermingshekken voor de ramen van de brandweerauto’s waren gezet kon de brandweer verder met het blussen.
De politie meldt verder dat ook andere auto’s zijn vernield door rondvliegende stenen. Het zalencentrum Opera raakte zwaar beschadigd. Door de rook en warmte raakten meerdere bezoekers van de Opera onwel.
De politie heeft tot nu toe dertien aanhoudingen verricht. Het gaat om mannen in de leeftijd van 19 tot en met 36 jaar oud. Een groot team doet onderzoek naar wat zich precies heeft afgespeeld. De korpschef van de Nationale Politie, Henk van Essen, is op X vol lof over zijn mensen. 'Na een extreem gewelddadige avond in Den Haag gaan politiemensen en hulpverleners vandaag 'gewoon' weer aan het werk. En doen rechercheurs van een speciaal team onderzoek. Terwijl zij in gedachten bij hun gewonde collega’s zijn. Net als ik. Dat verdient waardering en respect.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!