IN BEELD: Zo ziet de Fruitweg eruit een dag na de ernstige rellen

DEN HAAG - Zes gewonde agenten. De brandweer die wordt gehinderd in het werk. Auto's die in vlammen opgaan. Dertien aanhoudingen. Een veldslag afgelopen zaterdagavond bij zalencentrum Opera aan de Fruitweg. De dag erna wordt nog eens goed duidelijk hoe heftig de rellen waren.
In het zalencentrum was een bijeenkomst van regeringsgezinde Eritreeërs. Tegen het einde van de middag doken er ook tegenstanders van het regime op, waarna er rellen uitbraken. Sommige van de relschoppers liepen rond met honkbalknuppels, ijzeren staven en fietskettingen. Ook werd straatmeubilair gesloopt en zijn auto's beschadigd. De schade aan het zalencentrum is groot.
Het geweld van de Eritreeërs was zo heftig dat burgemeester Jan van Zanen de politie toestemming gaf om traangas te gebruiken. Ook kondigde de burgemeester een noodbevel af voor een straal van 500 meter rondom het zalencentrum. De politie kon daardoor mensen in de omgeving controleren en wegsturen of aanhouden.
Uit verschillende delen van het land moesten leden van de Mobiele Eenheid naar Den Haag komen om proberen de rust te herstellen. De politiebonden reageren geschokt op de gebeurtenissen. 'De beelden die ik zie maken me woest. Politieauto's in brand, ME bussen gesloopt, bus in brand, een gebouw in brand. Dit is meer dan ziek gedrag. Dit is gestoord en hoort niet thuis in een geciviliseerde samenleving. Opsporen, aanhouden, vervolgen en voor schade op laten draaien’, aldus een woordvoerder van politiebond ACP.
Voorzitter Nine Kooiman van de Nederlandse Politiebond zag dat de relschoppers kans zagen om gepantserde voertuigen te beschadigen. 'Politiemedewerkers spreken van een veldslag. Idioot ziek, woest makend!'
Ook in de Haagse gemeente wordt geschokt gereageerd. Meerdere partijen eisen opheldering van burgemeester Jan van Zanen. 'Als Eritreeërs met elkaar willen vechten dan kan dat in hun eigen land. Niet in Nederland en niet in Den Haag’, zegt raadslid Rachid Guernaoui van Hart voor Den Haag, de grootste partij in de gemeenteraad. 'Tuig besluit de politie te bekogelen. Totaal onacceptabel. Inrekenen en opsluiten, allemaal’, stelt VVD-fractieleider Lotte van Basten Batenburg.
CDA-fractievoorzitter Kavish Partiman: 'Het is hartverscheurend te zien hoe onze politie, die elke dag voor ons veiligheid zorgt, zo wordt behandeld. Dit onfatsoenlijk en onacceptabel.'
Deze zondag leven die gevoelens nog steeds. ‘De dag na de rellen in Den Haag hebben we drie prioriteiten. Eén: zorg voor de bewoners wiens buurt in puin ligt en letterlijk nasmeult. Twee: nazorg voor politie- en brandweermensen. Drie: alle feiten boven tafel. Hoe kon dit gebeuren en wat is er nodig om dit in de toekomst te voorkomen’, aldus D66-raadslid Marije Mostert.
VVD-leider Lotte van Basten Batenburg spreekt van een 'onacceptabele veldslag'. Zij zegt op X dat ze nog veel vragen heeft over wat zich precies aan de Fruitweg heeft afgespeeld. Bijvoorbeeld over hoe de gemeente zich heeft voorbereid op een bijeenkomst waarvan duidelijk was dat er risico's aan kleefden.
Ook landelijke politici spreken hun verontwaardiging uit over de gebeurtenissen in Den Haag. ‘Nederland is het echt spuugzat. Waarom wordt de halve wereld hier binnengelaten om ons land af te breken, onderlinge vetes uit te vechten, agenten met stenen te bekogelen en hun auto’s in de fik te steken? Ik wil de premier worden die eindelijk eens snoeihard orde op zaken stelt’, zegt PVV-leider Geert Wilders op X, het voormalige Twitter. Volgens hem moeten de relschoppers worden opgepakt en het land worden uitgezet.
Dit gaat alle perken te buiten | Minister Yesilgöz
VVD-leider en minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz noemt de rellen 'compleet onacceptabel'. 'Hulpverleners die worden aangevallen tijdens hun werk gaat alle perken te buiten. Dit gedrag blijft niet zonder consequenties. Ik wil de politie, brandweer en ambulancepersoneel bedanken voor hun tomeloze inzet. Alle gewonden wens ik veel sterkte en beterschap.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!