Rellen tussen Eritrese groepen komen vaker voor. Waarom?

Bij de rellen gingen meerdere politiewagens in vlammen op
Bij de rellen gingen meerdere politiewagens in vlammen op © Regio15
DEN HAAG - De verwoestende rellen zaterdagavond rondom een Eritrese bijeenkomst in zalencentrum Opera aan de Fruitweg in Den Haag, staan niet op zichzelf. Zo ontstond er vorig jaar mei een massale vechtpartij bij een Eritrees bevrijdingsfeest in een evenementencentrum in Rijswijk. Waarom lopen de spanningen rondom deze gemeenschap zo hoog op?
Tijdens de rellen staken relschoppers auto's en een bus in brand en gooiden ze stenen en andere voorwerpen naar agenten en de brandweer. Ook probeerden ze het pand van Opera binnen te komen, maar dat wist de politie te voorkomen. Acht agenten raakten gewond, dertien mensen zijn tot nu toe opgepakt.
Binnen de Eritrese gemeenschap is er veel spanning tussen tegenstanders van het Eritrese regime en regeringsgezinde Eritreeërs. Hierdoor ontstaan vaker ongeregeldheden, zoals de vechtpartij vorig jaar in het zalencentrum Event Plaza in Rijswijk, schrijft Omroep West. In 2020 liep in Den Haag ook al een Eritrees feest uit de hand.

Een van de minst vrije landen

Eritrea is een van de minst vrije landen ter wereld. Het land in het oosten van Afrika heeft sinds 1993 dezelfde president: Isaias Afewerki.
Sindsdien zijn er ook geen verkiezingen meer geweest en is er maar een politieke partij aan de macht, de regeringspartij People's Front for Democracy and Justice (PFDJ). De partij onder het regime van Afewerki duldt geen tegenstand, mensen die in opstand komen moeten het vaak met de dood bekopen.

Brigade Nhamedu

Volgens burgemeester Jan van Zanen was het zaterdagavond de groep 'Brigade Nhamedu' die de confrontatie zocht. Dat is een groep tegenstanders van het Eritrese regime, die eerder ook bijeenkomsten verstoorde in Zweden, Canada en Israel.
Leden van deze oppositiegroep zien de culturele bijeenkomsten en feesten van de regeringsgezinde landsgenoten als een manier om het Eritrese regime te verheerlijken. Ze zeggen er alles aan te doen om die bijeenkomsten te verstoren.
Meerdere ruiten van Opera gingen eruit. De gevel is zwartgeblakerd
Meerdere ruiten van Opera gingen eruit. De gevel is zwartgeblakerd © Regio15
De Britse krant The Guardian schreef na de rellen in het buitenland dat deze groep voornamelijk bestaat uit Eritrese jongeren die buiten Eritrea leven. Volgens Myra Koomen, een oud-politicus die nu optreedt als woordvoerder voor de Eritrese gemeenschap in Nederland, woonden zij met name in de Tigray-regio. Dat is een voormalige provincie van Ethiopië. 'Ze hebben wel met de Eritrese nationaliteit asiel aangevraagd.'

Bloederige burgeroorlog

In Tigray ontstond eind 2020, na de komst van de nieuwe premier Abiy Ahmed, een bloederige burgeroorlog tussen het Ethiopische regime en Volksbevrijdingsfront TPLF, dat al jarenlang de baas was in Ethiopië. Naar schatting zijn 300.000 tot 600.000 mensen overleden als gevolg van geweld en hongersnood, meldt Nieuwsuur.
Eritrea heeft tijdens de burgeroorlog meerdere troepen naar Tigray gestuurd om te vechten tegen het Volksbevrijdingsleger. Volgens Mirjam van Reisen, hoogleraar internationale betrekkingen en gespecialiseerd in de regio, zijn Eritrea en Tigray al langer aartsvijanden. Sinds november 2022 is er een vredesakkoord tussen Ethiopië en Tigray.

Geheime locatie

De Eritrese gemeenschap die zaterdagavond het feest in Den Haag organiseerde, durfde dat eerder niet te doen omdat ze bang waren voor de Brigade Nhamedu, vertelt Koomen. 'Het was een landelijk, verlaat nieuwjaarsfeest. Na drie jaar dachten ze, we moeten niet in angst leven.'
Vervolgens is er in Den Haag een plek gevonden voor het feest en zijn er veiligheidsmaatregelen getroffen. 'We hebben tot 15.00 uur de locatie geheim gehouden, de gasten zijn vanuit de bus direct naar binnen gegaan en niet meer naar buiten geweest.’
De schade aan zalencentrum Opera is enorm
De schade aan zalencentrum Opera is enorm © Omroep West
Volgens Van Reisen is er ook een kans aanwezig dat de regering van Eritrea de hand had in de rellen in Den Haag. 'We hebben ook in het verleden bij eerdere incidenten gezien dat het regime paramilitaire groepen trainde en inzette om die rellen te beginnen', vertelt ze aan de NOS.
Met als doel om de Eritrese vluchtelingen in een kwaad daglicht te zetten en dat Nederland ze besluit terug te sturen. 'Het allerliefst willen ze natuurlijk dat die oppositieleden teruggestuurd worden naar Eritrea, want dan kunnen ze er korte metten mee maken.' Maar echt bewijs hiervoor heeft Van Reisen niet. Wel wil ze dat er goed onderzoek gedaan wordt wie de rellen in Den Haag geïnitieerd heeft. Burgemeester Van Zanen liet zondag weten dat hij een 'beter beeld en meer informatie' wil over de gemeenschap.

Regime intimideert

Al denkt Van Reisen niet dat alle bezoekers van de bijeenkomst in Opera aanhangers van het regime zijn. Zo kunnen er volgens haar ook mensen tussen zitten die niet in de problemen willen raken, 'omdat het regime hier invloed heeft en intimideert', legt ze uit.
'Als je niet loyaal bent aan het regime, heb je daar last van, je familie thuis in Eritrea heeft daar last van. Dus soms is het dan de makkelijkste weg of misschien de enige mogelijke weg om maar te doen alsof je je bij dat regime aansluit.'

Waanzinnig dankbaar

Het grote verschil tussen deze rellen en die in Rijswijk is volgens Koomen dat het de relschoppers nu niet is gelukt om binnen te komen. 'De politie heeft nu de klappen opgevangen. Het is onacceptabel. In een democratie vecht je met woorden, niet met geweld. Een steen gooien is al teveel.'
De Eritrese gemeenschap die op het feest was is de politie en de gemeente dan ook 'waanzinnig dankbaar', zegt Koomen. 'Net als de eigenaren van Opera. Zij waren geschrokken, maar hebben alleen maar meegewerkt om het feestje te gunnen.'
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil een onderzoek naar de Brigade Nhamedu. Verschillende partijen willen kijken of een verbod haalbaar is. Dat meldt het AD. NSC, de partij van Pieter Omtzigt, roept de staatssecretaris op om te kijken of de groepering verboden kan worden. VVD en CDA willen diens activiteiten in Nederland onder de loep nemen en 'zo nodig ingrijpen'. BBB wil een gesprek met de leiders van deze beweging. De PVV gaat een stap verder en wil alle gewelddadige leden 'oppakken en het land uitzetten'.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!