Politiek en organisaties in verzet tegen 'absurde' huurverhogingen

Huurwoningen, foto ter illustratie
Huurwoningen, foto ter illustratie © Facebook Vestia
DEN HAAG - Meerdere organisaties in Den Haag komen in verzet tegen de stijgende huurprijzen. Een verhoging is 'absurd in tijden van groeiende bestaansonzekerheid', stelt de Haagse tak van Bond Precaire Woonvormen. 'Als het aan de drie grote corporaties in Den Haag ligt, hebben we het over een stevige verhoging van 5,3 procent. Die is gebaseerd op een stijging van de CAO-lonen, maar die geldt niet voor iedereen', aldus Lesley Arp van de SP. Zij zegt signalen te krijgen dat niet alle huurders zo'n verhoging kunnen betalen.
Arp hekelt daarbij het feit dat niet alle huurders een leefbare woning hebben en dat noodzakelijk onderhoud soms achterwege blijft. 'Wat hebben jullie voor ze gedaan?', vraagt zij aan de corporaties. 'Heel veel huurders krijgen pas te horen over een verhoging als die definitief is. Daarom is het belangrijk om mensen nu al te informeren, zodat ze weten wat het voor hen betekent.' Voor 1 mei moet bekend zijn met welk percentage de huurprijzen stijgen.
Samen met de SP en Wij Weigeren de Huurverhoging komt Bond Precaire Woonvormen (BPW) in actie tegen de voorgenomen stijgingen. Die hoeven de huurders niet zo maar te accepteren, is het idee van de organisaties. 'We hebben een actieplan opgezet tegen de huurverhoging. Het is een voorstel. Je mag onder meer bezwaar maken door niet te betalen. Dan kan een corporatie stappen zetten om het er toch doorheen te krijgen', zegt Nick van Balken van BPW in Lunchroom Lash.

'Interessante actiemethode'

Volgens Van Blaken zijn er twee manieren om bezwaar te maken. De eerste is schriftelijk. 'Maar daar schiet je niets mee op. Dan krijg je een antwoord dat het toch doorgaat', is zijn ervaring. Niet betalen zou een betere manier van bezwaar maken zijn, stelt hij. 'Die procedures zijn anders. Als je de verhoging niet betaalt dan moet er een aangetekende brief volgen met een huurverhoging.' De termijn daarvoor is drie maanden.
Het versturen van een aangetekende brief zou vaak worden vergeten door verhuurders. 'Daarom raden we die methode aan. De eerste stap is om de automatische incasso te stoppen en dan moet je doorgaan met het betalen van de huidige huur.'
De Huurcommissie onderschrijft deze methode deels, al zegt die wel dat er binnen drie maanden na de voorgestelde ingangsdatum een aangetekende brief moet worden gestuurd door de huurder. Ook moet je de Huurcommissie inschakelen, als dat niet op tijd wordt gedaan, dan mag de huurverhoging alsnog doorgaan.
Arp vindt het 'een interessante individuele actiemethode' om op deze manier aandacht te vragen voor de huurverhoging. 'Je kan natuurlijk ook gewoon protesteren bij de corporaties.'
Het SP-raadslid vindt het goed dat verschillende organisaties van zich laten horen. 'Ik denk dat het ook belangrijk is dat, nu in maart het definitieve besluit valt, mensen wakker worden en aangeven wat de huurverhoging voor hen betekent.

Solidair tegen huurverhoging

Een meerderheid van de Haagse gemeenteraad steunde eerder een motie van de SP waarin woonwethouder Martijn Balster werd opgeroepen zich solidair te verklaren met de huurdersorganisaties die tegen de huurverhoging zijn. 'Mooi, maar daarmee zijn we nog niet klaar! Het is belangrijk dat huurders van zich laten horen: wat betekent een huurverhoging van 5,3 procent voor hen?', schrijft Arp op berichtendienst X.
Per 1 juli mag de huurprijs voor een sociale huurwoning met maximaal 5,8 procent omhoog als de de (kale) huur 300 euro of meer per maand is, meldt de Rijksoverheid. In de vrije sector gaat het om een verhoging van maximaal 5,5 procent.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!