Afsluiting Johan de Wittlaan voorbij; bewaking Israëlische ambassade gaat door

Rond de Israëlische ambassade aan de Johann de Wittlaan is veel politie op de been
Rond de Israëlische ambassade aan de Johann de Wittlaan is veel politie op de been © Regio15
DEN HAAG - Autoverkeer kan weer gebruikmaken van alle rijstroken van de Johan de Wittlaan in Zorgvliet. De afsluiting van twee rijbanen is opgeheven, meldt burgemeester Jan van Zanen in een brief aan de gemeenteraad. Toch blijft de bewaking van de Israëlische ambassade van kracht.
Rond de ambassade van de Israël aan de Johan de Wittlaan in Zorgvliet werden twee weken geleden zwarte hekken geplaatst. Ook stonden er opeens veel agenten en politiewagens. Dat gebeurde vanwege een dreiging 'die uiterst serieus genomen moet worden', aldus de burgemeester toen. Hij kon toen niet melden om wat voor dreiging het ging.
Nog dezelfde avond werd een groter gebied rond de ambassade afgezet. Daarom werden ook twee rijbanen van de Johan de Wittlaan afgesloten. Het verkeer de stad in en de stad uit moest allemaal gebruikmaken van twee rijstroken.
Kort daarna vaardigde Van Zanen ook nog eens een noodbevel uit. Daardoor kon de politie het pand van de ambassade controleren, mensen in de omgeving controleren of wegsturen en ze de toegang tot het pand weigeren. 'Ik besef heel goed hoe ingrijpend het is voor de omgeving en het verkeer dat niet meer gebruik kan maken van een gedeelte van de Johan de Wittlaan', aldus de burgemeester. 'Als ik u kan berichten over veranderingen in de situatie zal ik dat doen', melde hij aan de raad.

Onverminderd

Maar nu, na twee weken, is de afsluiting van de Johan de Wittlaan opgeheven, aldus de burgemeester. Maar dat wil niet zeggen dat alles weer terug is naar normaal bij de Israëlische ambassade. Van Zanen: 'De bewaking wordt onverminderd doorgezet en bestaat uit zichtbare en onzichtbare maatregelen.'
Over wat die maatregelen dan zijn, laat de burgemeester nog steeds niets los. Wel dat ze worden aangepast als daar aanleiding toe is.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!