Krijgt Den Haag een Navalnyweg? 'Wij moeten zijn naam onthouden in Nederland'

Bloemen voor Navalny bij de Russische ambassade in Den Haag
Bloemen voor Navalny bij de Russische ambassade in Den Haag © ANP
DEN HAAG - Wordt de Andries Bickerweg in Den Haag straks de Navalnyweg? Als het aan Lissa Holman ligt wel. Zij hoopt dat de straat waaraan Russische ambassade ligt de naam gaat dragen van de oppositieleider die vorige week dood werd aangetroffen. Een petitie van Holman om dat voor elkaar te krijgen, kon binnen enkele dagen rekenen op ruim 60.000 handtekeningen. Maar ze heeft nog wel de hulp van de inwoners van Den Haag nodig.
Lissa wil dat de naam van Aleksey Navalny niet wordt vergeten. De Russische oppositieleider overleed vorige week in een strafkolonie. 'Ik heb het idee dat de Russische politiek zijn naam zoveel mogelijk wil verwijderen en ik wil dat wij als Nederland het tegenovergestelde doen', zegt Lissa in het radioprogramma Bob Staat Op.
Veel mensen zijn het met haar eens, bleek toen ze deze week een petitie startte. Meer dan 60.000 mensen hebben getekend en het aantal blijft oplopen. Net als Lissa willen zij met de nieuwe straatnaam Navalny eren en 'laten zien dat zijn invloed niet ophoudt bij zijn dood'.

Burgerinitiatief

Lissa gaat de petitie overhandigen aan de gemeente Den Haag, maar ze wil eigenlijk nog liever een burgerinitiatief starten. En daarbij heeft ze dus hulp nodig. 'Om een burgerinitiatief te starten, moet je inwoner van Den Haag zijn en dat ben ik niet. Ik kom uit Zoetermeer.'
Verhuizen naar Den Haag gaat haar net iets te ver en daarom is ze op zoek naar een Hagenaar die het burgerinitiatief wil opzetten. 'Vooral iemand die het nodig vindt om deze straatnaam te veranderen. Zo'n burgerinitiatief is een iets dwingender signaal naar de gemeente.'
'In Litouwen staat de Russische ambassade nu in de Oekraïense heldenstraat'
Of de gemeente dan daadwerkelijk de Andries Bickerweg gaat veranderen in de Aleksej Navalnyweg, durft Lissa niet te zeggen. 'Wat mij vertrouwen geeft, is dat er in andere landen soortgelijke dingen zijn gedaan. In Litouwen staat de Russische ambassade nu in de Oekraïense heldenstraat. In Warschau is het 'de laan van slachtoffers van Russische agressie'. Het kan wel, dus waarom in Nederland niet.'

'Begrijpelijk en sympathiek

De gemeente liet eerder aan de NOS weten het initiatief van Lissa 'begrijpelijk en sympathiek' te vinden. Maar een straatnaam wordt niet zomaar veranderd, want de stad kent flink wat criteria waaraan zo'n naam moet voldoen.
Zo moet de persoon naar wie de straat wordt vernoemd minimaal 10 jaar geleden zijn overleden en wordt een bestaande straatnaam alleen in 'uiterste noodzaak' veranderd. De gemeente zegt wel te bekijken 'op welke manier er gehoor kan worden gegeven aan de verzoeken'.
De petitie voor de Navalnyweg ondertekenen kan via deze website. Wie Lissa wil helpen met het burgerinitiatief, kan via dezelfde webpagina contact zoeken met haar.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!