Camera's aan de Escamplaan gaan maandag aan: boete van 120 euro voor overtreding

Vijftig auto's knalden tegen de poller aan de Escamplaan. Nu hangen er camera's
Vijftig auto's knalden tegen de poller aan de Escamplaan. Nu hangen er camera's © Regio15
DEN HAAG - De camera’s aan de Escamplaan gaan maandag aan. Dat meldt de gemeente Den Haag. De camera’s zijn een alternatief voor de beruchte pollers, die vaak werden aangereden. De bedoeling was dat ze er al voor de zomer van 2023 zouden hangen. Recent werd echter duidelijk dat hoewel de camera's waren gemonteerd en er waarschuwingsborden stonden, ze helemaal nog niet in werking waren.
De eerste weken krijgen bestuurders die toch doorrijden op de Escamplaan een waarschuwing. Daarna volgt een boete van 120 euro.
Op het gedeelte van de Escamplaan naast het HagaZiekenhuis geldt sinds 2021 een rijverbod voor gewone personenauto’s. Alleen lijnbussen en voertuigen van de nooddiensten mogen hier rijden.

Beweegbare palen

De gemeente Den Haag zette er beweegbare palen neer om te voorkomen dat automobilisten doorreden. Maar de verkeerssituatie was blijkbaar niet helder voor bestuurders: uiteindelijk knalden er meer dan vijftig tegen de pollers.
Dat leidde tot veel schade aan auto's en aan de pollers. De kosten voor de gemeente bedroegen uiteindelijk 1,1 miljoen euro. Daarnaast werd bijna 800.000 euro uitgegeven aan beveiliging van de verkeersregelaars bij de beweegbare paal.

Niet in werking

Daarom werden de pollers weggehaald om ze te vervangen door camera’s. De bedoeling was dat die er voor de zomer van 2023 zouden komen. Maar dat werd september. En hoewel ze er toen hingen, waren ze nog niet in werking. In de tussentijd weigerde de politie op te treden wegens 'geen prioriteit' en werd duidelijk dat handhavers van de gemeente voor deze overtreding niet mogen bekeuren.
De vertraging had te maken met het feit dat 'het verkeersbesluit en het regelen van de security- en privacy van het camerasysteem meer tijd vragen dan voorzien', liet een woordvoerster bijna twee weken geleden weten.
Borden waarschuwen al wel voor de camera's, maar ze doen het nog niet
Borden waarschuwen al wel voor de camera's, maar ze doen het nog niet © Omroep West
Dit leidde tot verdeelde reacties in de politiek. Sommige partijen vonden het opmerkelijk dat het zo lang duurt om het ophangen van camera's te regelen. 'Hoe kan het dat een gemeente er een jaar over doet om een verkeersbesluit te nemen? Dat is te gek voor woorden', aldus VVD-raadslid Caroline Peeck
Andere partijen hadden begrip voor de situatie. Zoals fractievoorzitter Maarten De Vuyst van GroenLinks. Hij stelde dat het juist goed is dat de gemeente zo zorgvuldig omgaat met de privacy. 'Goed dat ze daar niet pas over nadenken als ze er al hangen', zegt hij. 'Er is nou eenmaal een procedure voor zo'n verkeersbesluit, maar dit begint nu wel wat lang te duren.'

Eerste plek

De Escamplaan is de eerste plek in Den Haag waar wordt gehandhaafd met camera's, aldus de gemeente. 'Zo doen we ervaring op met deze vorm van handhaving', aldus een woordvoerder. Want de bedoeling is dat uiteindelijk waar dat mogelijk is in de hele stad pollers worden vervangen door camera's.
Zoals bijvoorbeeld ook in de Schilderswijk. Daar is veel verzet van bewoners en ondernemers tegen de pollers die de Hoefkade en de Parallelweg bij Hollands Spoor afsluiten. D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, CDA en Denk legden vorig jaar in het coalitieakkoord vast dat die ook gaan plaatsmaken voor camera's.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!