Voetbalmuur met licht en geluid weggehaald na klachten uit buurt: 'Alsof je in het stadion zit'

Dit is de voetbalmuur waar het om gaat
Dit is de voetbalmuur waar het om gaat © Gemeente Den Haag
DEN HAAG - Opnieuw gedoe rond een voetbalveld in Duindorp. De gemeente haalt een interactieve voetbalmuur aan de Tholensestraat weg na klachten van omwonenden. En daar zijn andere buurtbewoners juist weer verbaasd over: 'Ik heb er totaal geen last van gehad.'
Na de voetbalkooi langs de Houtrustweg, die na klachten werd afgesloten maar na tussenkomst van de rechter weer open ging, is nu het elektronische muurtje een stukje verderop in de wijk middelpunt van discussie. In november vorig jaar werd hij door gemeente Den Haag neergezet. De zestien vakken in de muur geven licht en er klinkt geluid als er een bal tegenaan wordt geschopt.
'Het is heel leuk om hier te voetballen. Je kan zien hoe hard je schiet en wie er het hardst schiet', vertellen Ravi en Nathan. De jongens zeggen dat ze soms speciaal naar de Tholensestraat komen om er te spelen.
Zo werkt de muur:
Maar meerdere omwonenden van het sportveld hebben overlast van de balmuur, laat de gemeente weten. Dat wekt de nodige verbazing. 'Ik heb er geen last van, totaal niet', reageert een vrouw die recht tegenover het sportveld woont. 'De eerste keren denk je: wat gebeurt er? Met al die lampjes en noem maar op. Maar het is een kwestie van een paar dagen en dan ben je er aan gewend. En de kinderen hebben lol.'
Ze denkt wel te weten waar de klagers wonen: in de flat naast het voetbalveld. Die hebben een handtekeningenactie gehouden, weet de vrouw. 'Dat was allemaal negatief tegen die muur. Het is jammer dat ik daar niks van af wist, anders was ik met positieve brieven gekomen. Ze moeten niet zo zeuren en anders niet in een kinderrijke buurt gaan wonen.'

'Alsof we in het stadion zaten'

Op naar de genoemde flat. Een bewoonster vertelt dat ze inderdaad in eerste instantie last had van het geluid. 'Ik hoorde gejuich als er een goal gemaakt werd. Het was alsof we in het stadion zaten. Maar nadat ze hem aangepast hebben, heb ik hem eigenlijk nauwelijks nog gehoord', zegt de vrouw. 'Ik kan me voorstellen dat de kinderen het jammer vinden dat hij weg gaat, met al die flikkerende lichtjes. Maar ik vraag me af of ze er iets aan hebben gehad.'
De gemeente Den Haag meldt dat er inderdaad aanpassingen zijn geweest. 'Na de eerste meldingen van overlast, zijn de tijden en het geluid in december aangepast. Op 7 februari was er een bijeenkomst om te praten over het effect van de aanpassingen. Bewoners gaven aan dat de balmuur nog steeds overlast geeft.'
Ravi en Nathan spelen graag bij de voetbalmuur
Ravi en Nathan spelen graag bij de voetbalmuur © Omroep West
Een aantal bewoners van de flat die heeft geklaagd, geeft aan dat ze inderdaad last hadden van het geluid dat de muur produceerde. Maar meer willen ze niet kwijt aan mediapartner Omroep West.
Een buurman wil dat wel. Hij woonde in november nog aan de kant van het voetbalveldje, maar is in december naar de andere kant van de flat verhuisd. 'Je hoorde wel wat, maar niet heel overdreven. Van die elektronica heb ik niks gehoord, wel wat gegil. Maar ik weet niet wat de mensen aan de kant van het veldje horen, dus ik kan er niet over oordelen', vertelt hij.

Doeltjes blijven

De gemeente heeft bekeken of het geluid dat de voetbalmuur produceert minder kon worden door het gebruik van speciaal materiaal. Maar: 'Hier is geen geschikte oplossing voor gevonden. De enige mogelijkheid voor het oplossen van de overlast, is het weghalen van de balmuur.' Dat wordt ergens eind februari, begin maart gedaan.
Naast de interactieve muur staan er nu twee kleine goals op het veldje. Die blijven staan, zegt de gemeente. 'Aan de kant van de balmuur komt een hek. Het pannaveldje is dan weer omsloten met een hek aan alle vier de kanten.' De werkzaamheden zullen naar verwachting een tot drie dagen duren.
De twee doeltjes blijven staan
De twee doeltjes blijven staan © Omroep West
De meeste buurtbewoners die zijn gesproken, vinden het jammer dat dit de uitkomst is. 'Best wel onzin', vertelt een vrouw die haar hond uitlaat. 'De kinderen hebben al zo weinig. Er zijn geen clubhuizen, niks meer. En nu gaan ze ook dit nog weghalen. Dan gaan ze lopen rotzooien door de wijk', vreest ze.
Ook de vrouw die tegenover het veld woont, vindt het heel erg dat de muur verdwijnt. 'Ga met iedereen praten en niet met maar één flat. Kijk niet alleen naar de negatieve kanten, maar ook naar de positieve', geeft ze de gemeente mee. En Ravi en Nathan? 'Het is niet leuk dat hij weg gaat. Maar misschien maken ze er nog wel twee goaltjes bij', hopen ze.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!