Pletterijkade twee jaar dicht vanwege wegwerkzaamheden

© Den Haag FM
DEN HAAG - De voorbereidingen zijn al begonnen en zichtbaar, maar vanaf maandag 4 maart gaat er echt gewerkt worden aan de Pletterijkade. Daardoor zal de straat bijna twee jaar afgesloten zijn voor doorgaand verkeer. Ook het pand van de Haringkoning aan het Rijswijkseplein moet voor de werkzaamheden tijdelijk wijken.
Er zal flink wat werk worden gedaan: de kademuur zal worden vervangen en de riolering is aan vernieuwing toe, dat laatste gebeurt ook in enkele zijstraten. Ook lantaarnpalen, parkeerautomaten en een oplaadpaal kunnen niet blijven staan.
De verlichting, langs de kade en langs huizen, wordt tijdelijk verplaatst naar de stoep en de andere apparaten verdwijnen. Parkeerautomaten zijn nu geplaatst in de zijstraten en die zullen daar ook blijven staan. De laadpaal komt wel terug. Later worden ook nog bomen gekapt. Deze zijn volgens de gemeente niet gezond genoeg om te verplaatsen en ze stonden op de fundering. Als het werk klaar is komen er nieuwe bomen.

Werkzaamheden tot voorjaar 2026

Het vervangen van de kademuur en de riolering staat gepland van maart 2024 tot de zomer een jaar later. Als dat eenmaal is gebeurd wordt de weg ingericht en dat gebeurt ook op het Rijswijkseplein. Zoals de planning er nu voor ligt zullen al die werkzaamheden in het voorjaar van 2026 klaar zijn. Na de werkzaamheden moet de opgeknapte kademuur weer 100 jaar mee kunnen gaan.
De werkzaamheden op de Pletterijkade zijn opgedeeld in drie delen, en nemen ongeveer een half jaar per deel in beslag. Waar niet wordt gewerkt, wordt materiaal en machines opgeslagen. In dezelfde periode wordt er in vier delen gewerkt aan de het vervangen van de riolering in de Gouwestraat, Mijdrechtstraat en Vechtstraat vervangen. Dat neemt per deel een maand of twee in beslag.
Planning werkzaamheden
Planning werkzaamheden © Gemeente Den Haag
Hoewel er in delen wordt gewerkt zal doorgaand verkeer moeten omrijden. Bestemmingsverkeer voor de Pletterijkade of in de zijstraten wordt via de Pletterijstraat omgeleid. Voetgangers kunnen de straat nog wel in. Richting het centrum kan autoverkeer omrijden via de Lekstraat.
Omleidingen
Omleidingen © Gemeente Den Haag
Tijdens het werk aan het Rijswijkseplein wordt hinder voor verkeersdeelnemers zo veel mogelijk voorkomen, meldt de gemeente. Voor doorgaand verkeer zou het vaak mogelijk zijn om langs het werk te rijden. Bij de herinrichting komt er onder andere een nieuwe oversteekplaats waar fietsers in twee richtingen gebruik van kunnen maken. Het werk aan het Rijswijkseplein staat gepland voor de zomer van 2025.

Haringkoning

Op dat plein staat nog steeds een icoon: de Haringkoning. De plek die door Harry Klorkestein in O, o, Den Haag werd bezongen als dé plek om nog een harinkie te happen. De zaak is echter sinds 2022 gesloten.
Het pand zal tijdelijk worden verwijderd, maar keert na vervanging van de kade weer terug, stelt de gemeente. 'Gedurende de werkzaamheden wordt de kiosk opgeslagen op het werkterrein', aldus een woordvoerder van de gemeente. Er zal tijdens de werkzaamheden geen tijdelijke vervanging zijn.
© Den Haag FM

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!