Woning lijkt voor derde keer doelwit van aanslag, bom gaat niet af

EOD doet onderzoek in Juliana van Stolberglaan
EOD doet onderzoek in Juliana van Stolberglaan © Regio15
DEN HAAG - Voor de derde keer in iets meer dan een week tijd is een mogelijk explosief gevonden bij een woning aan de Juliana van Stolberglaan. Het projectiel is niet afgegaan en is door een onderzoeker in een bomvest veiliggesteld. Mogelijk hebben de verdachten of opdrachtgevers die het gemunt hebben op het huis, zich vergist in het adres.
Het vermeende explosief werd dinsdagavond kort voor 22.00 uur gevonden bij een portiek aan de Juliana van Stolberglaan in Bezuidenhout. Een groot gedeelte van de straat werd met rood-wit politielint afgezet en een medewerker van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) onderzocht in een bomvest de inhoud. Er zijn twee verdachten gearresteerd, zegt een politiewoordvoerder tegen Omroep West.
Het is de derde keer in amper twee weken tijd dat de woning doelwit lijkt van een aanslag. Vorige week dinsdag werd er bij de portiekwoning voor de eerste keer een niet ontploft projectiel gevonden en hielden agenten twee verdachten aan; een 60-jarige man uit Rotterdam en een 17-jarige jongen uit Capelle aan den IJssel.

Vuurwerk ontploft

Twee dagen later was het opnieuw raak bij hetzelfde huis, maar dat stuk vuurwerk ontplofte wel. Daarbij vloog de linkerhand van de gemaskerde bomlegger in brand, zag de politie op camerabeelden. Hij vluchtte weg en is nog niet gevonden.
Als deze verdachte niet wordt gevonden, worden de beelden van de aanslag mogelijk getoond, werd dinsdagavond in Opsporing Verzocht op NPO1 gezegd. Verder denkt de politie dat de incidenten in Den Haag te linken zijn aan een eerdere explosie bij een woning in Capelle aan den IJssel afgelopen weekend. Daarvoor zit een 14-jarige jongen uit Den Haag vast.
Politie bij het huis in Capelle aan den IJssel waar de explosie plaatsvond
Politie bij het huis in Capelle aan den IJssel waar de explosie plaatsvond © ANP
Mogelijk hebben de opdrachtgevers of de bommenleggers bij de eerste twee incidenten aan de Juliana van Stolberglaan zich vergist in de woning. De politie houdt er namelijk serieus rekening mee dat zij zich vergissen in wie er op dat adres woont.
Direct na het eerste incident is de betreffende Haagse woning op last van burgemeester Jan van Zanen voor een maand gesloten. Op de ramen hangen posters met daarop de tekst 'Gesloten vanwege een ernstig geweldsincident'. Inmiddels zitten er ook houten schotten voor de ramen, zo zag een verslaggever van Omroep West woensdagochtend.
Houten schotten voor de woning in Den Haag
Houten schotten voor de woning in Den Haag © Omroep West
Ondertussen maken omwonenden zich zorgen over al het geweld in de Juliana van Stolberglaan. 'Waardeloos, je hebt er helemaal niets aan en het kost alleen maar geld', zegt een man die zijn hond aan het uitlaten is.
De explosies beginnen zelfs een beetje te wennen in de buurt. 'Het wordt normaal, helaas', zegt hij. Er wonen volgens hem veel expats in de buurt die allemaal langs elkaar heen lopen en niet praten. 'Ik woon hier nu 43 jaar, en in het begin was het anders. Toen was het gezellig.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!