Ingrid van Engelshoven spreekt tijdens Haagse Vrouwendagen: 'Blijven inzetten voor positie vrouwen'

Ingrid van Engelshoven
Ingrid van Engelshoven © ANP
DEN HAAG - 'In Nederland denken we dat we een enorm geëmancipeerd land zijn. Maar dat zijn we niet.' Dat zegt oud-minister Ingrid van Engelshoven. Daarom geeft ze tijdens de jaarlijkse Haagse Vrouwendagen de Ria Sikkes-lezing. Hierin onderstreept zij hoe belangrijk het is voor vrouwen om op eigen benen te staan en geeft zij concrete punten om hun positie te versterken.
Ingrid van Engelshoven – voormalig wethouder in Den Haag en oud-minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap – schaaft deze dagen nog wat aan haar lezing, maar de kern staat al lang en breed als een huis: verbeter de positie van vrouwen, zodat zij in staat zijn hun eigen keuzes te maken en hun dromen kunnen najagen.
Van Engelshoven zal de toespraak voordragen tijdens de Haagse Vrouwendagen, die maandag beginnen. Wat betreft de invulling had zij volledige vrijheid: 'Het enige wat je meekrijgt is het thema', zegt ze donderdag in Haags Bakkie met Jessica Mendels. Dit jaar is dat 'Eén wereld, duizend vrouwen'.

Feminist

Het was een heus karwei, nu zij als oud-bewindspersoon geen speechschrijvers meer heeft om te helpen schrijven. Maar die heeft ze eigenlijk ook niet nodig, want het onderwerp gaat haar aan het hart. Zelf voelt ze zich feminist, en gebruikt ze haar podium al jaren om zich in te zetten voor vrouwenrechten.
'Ik heb de ontzettende eer gehad dat ik heb kunnen studeren en mooie functies heb gekregen. Daarin heb ik altijd gekeken hoe ik mijn functie kon inzetten om de positie van andere vrouwen te verbeteren.' De Ria Sikkes-lezing geven was dan ook een ideale voortzetting hiervan.

Haagse voorvechtster

De jaarlijkse lezing is vernoemd naar de Haagse voorvechtster die streed voor de positie van (werkende) vrouwen. Van 1998 tot 2002 was zij gemeenteraadslid in Den Haag, en zette zich tot op hoge leeftijd in voor de zaak. 'Terecht dat wij haar jaarlijks met deze lezing eren in de stad', zegt Van Engelshoven.
Tijdens de Haagse Vrouwendagen worden er de hele week activiteiten georganiseerd die in het teken staan van emancipatie. Zo wordt er een debat en een filmavond georganiseerd, en wordt zoals ieder jaar de Kartiniprijs uitgereikt, een Haagse emancipatieprijs.
Bekijk hier het hele interview:
In haar toespraak zal ze concrete punten noemen hoe de positie van vrouwen verbeterd kan worden. Als voorbeeld noemt ze het bieden van gratis kinderopvang, zodat moeders meer tijd krijgen om te werken en zichzelf te ontwikkelen. Een plan dat al lange tijd wordt geopperd, maar waar nog steeds weinig schot in lijkt te zitten.
Als wethouder in Den Haag was Van Engelshoven hier zelf ook al mee bezig. Nu, een paar jaar later, betaalt die inspanning zich eindelijk uit nu de gemeente gratis voorscholing gaat aanbieden. 'Ik heb even een sprongetje gemaakt toen ik het hoorde', zegt ze blij. 'Soms duren dingen wat langer voordat ze echt voor elkaar zijn, maar je moet je er voor blijven inzetten.'

Onderaan emancipatielijsten

Volhouden is in deze kwestie hard nodig, want het gaat volgens Van Engelshoven niet goed met de emancipatiecijfers: 'In Nederland denken we dat we een enorm geëmancipeerd land zijn. Maar dat zijn we niet. Als je kijkt naar de positie van vrouwen, bungelen we in alle Europese lijstjes onderaan.' Ze maakt zich dan ook grote zorgen.
In haar functie als minister probeerde zij het tij te keren, maar werd daarbij tegengewerkt door politici die haar inzet voor diversiteit en inclusie beschouwden als woke-links. 'Maar het gaat juist ook om de positie van vrouwen. Zeker in een stad als Den Haag, waar we veel vrouwen met een multiculturele achtergrond hebben. Die komen dubbel op achterstand te staan.'
De Haagse Vrouwendagen kunnen helpen om daar verandering in brengen, hoewel het natuurlijk niet bij die ene week moet blijven: 'Laten we vooral niet vergeten dat we ons iedere dag moeten inzetten om alle vrouwen in deze stad en in dit land een kans te geven.'
De Ria Sikkes-lezing is op donderdag 7 maart om 19.30u in The Social Hub The Hague. De toegang is gratis. Aanmelden kan via de website haagschevrouwendag.nl.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!