Grote toename aantal explosies, helft ontploffingen gelinkt aan criminele circuit

© Regio 15
DEN HAAG - Het aantal explosies in de regio Den Haag was in 2023 ruim vier keer zo hoog als in 2022. Dat blijkt uit een brief van burgemeester Jan van Zanen aan de Haagse gemeenteraad. In de zogeheten fenomeenanalyse over explosies staat dat er in het gebied van de politie-eenheid Den Haag 89 explosies zijn geweest, waarvan 55 alleen al in Den Haag. Het grootste deel van de ontploffingen is te linken aan het criminele circuit.
De meeste ontploffingen waren bij woningen: in totaal 31. Maar de laatste maanden van het jaar was er een toename te zien in het aantal aanslagen bij bedrijfs- en horecapanden. Over het hele jaar genomen werd een derde van de aanslagen daar gepleegd.
Gekeken naar de wijken in de stad waar de incidenten waren, steekt de Schilderswijk er met kop en schouders bovenuit. Twaalf van de 55 explosies waren in die wijk.
Een overzicht met de aanslagen per wijk staat op het kaartje hieronder:
Grote toename aantal explosies, helft ontploffingen gelinkt aan criminele circuit
Grote toename aantal explosies, helft ontploffingen gelinkt aan criminele circuit
Uit de analyse blijkt verder dat ongeveer de helft van de explosies in Den Haag gelinkt kan worden aan het criminele circuit of wat 'drugsgerelateerd overig' wordt genoemd. Er is bijvoorbeeld niet op tijd betaald, of een partij drugs is kwijtgeraakt of gestolen. Daarnaast kan er sprake zijn van conflicten tussen dealers.
Andere mogelijke motieven die naar voren komen, liggen in de relationele sfeer, een vergissing of een zakelijk conflict. Bij ongeveer een kwart van de explosies is geen duidelijk motief bekend.
Tot de politie-eenheid Den Haag behoren alle 27 gemeenten in het noordelijk deel van Zuid-Holland: van Noordwijk tot Krimpenerwaard en van Westland tot Nieuwkoop.

Minderjarige jongeren plegen aanslagen

Voor de aanslagen die in 2023 zijn gepleegd, zijn negen verdachten aangehouden. Een deel daarvan heeft mogelijk meer explosies veroorzaakt. Verreweg de meeste aanslagen werden gepleegd met een Cobra 6, wat zwaar illegaal vuurwerk is.
Of de aanslagplegers worden geronseld door criminelen wordt niet duidelijk. Wel is te zeggen dat er ook (minderjarige) jongeren en jongvolwassenen verantwoordelijk zijn voor de explosies.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!