Protestmars Richard de Mos naar rechtbank, hoger beroep van start: 'We gaan dit winnen'

© Omroep West
DEN HAAG - Aanhangers van Richard de Mos hebben zich dinsdagochtend bij het stadhuis in Den Haag verzameld om in een protestmars tegen het Openbaar Ministerie (OM) naar de rechtbank te lopen. Daar begint deze ochtend het hoger beroep tegen de voorman van Hart voor Den Haag, zijn partijgenoot Rachid Guernaoui en vijf ondernemers.
Vanaf het stadhuis loopt een stoet van zo'n vijftig à zestig mensen naar de rechtbank. Er is een bandje en ook is er veel geel en groen te zien. 'Het is de bedoeling dat we in een lange sliert naar de rechtbank lopen', vertelt partijgenoot Arjen Dubbelaar. 'Met allemaal mensen die Richard en Rachid steun willen betuigen.'
'Het is een hele spannende dag. De nachtmerrie gaat weer verder', zegt Ralf Sluijs in Bob Staat Op. 'We hadden volledige vrijspraak, maar nu toch een hoger beroep.' Hij is blij met de steun die men laat zien door aanwezig te zijn bij het protest. Sluis zegt er van uit te gaan dat zijn collega-raadsleden opnieuw worden vrijgesproken.

'De pijn voel je zelf ook'

Henk en Ineke zijn er dinsdagochtend bij om hun neef, Richard de Mos, te steunen. 'Het speelt al vijf jaar, en het heeft behoorlijke impact, ook op de familie', zegt Ineke. Henk: 'Het doet je ook als oom zijnde pijn, als je je neef ziet en je weet dat hij eronder lijdt. Het doet hem wel pijn en die pijn voel je zelf ook.'
'Ik ben blij dat er zoveel mensen hier zijn, zegt Dubbelaar. 'Bij veel mensen leeft de vraag: waar is het OM mee bezig? Ik heb zelf geen boze gevoelens, maar ik zie wat het met Richard en Rachid doet. Dat verdienen ze niet.' Een vrouw die meeloopt weet zeker dat De Mos onschuldig is. 'Ik ga in de rechtbank kijken hoe het OM weer stom zit te doen. Het is gewoon verschrikkelijk.'

Hoger beroep 'onbegrijpelijk'

De Mos windt er al maandenlang geen doekjes om. Hij vindt het 'onbegrijpelijk' dat het OM na zijn vrijspraak hoger beroep heeft ingesteld. Volgens het OM zouden de oud-wethouders De Mos en Guernaoui en de vijf Haagse ondernemers zich schuldig hebben gemaakt aan corruptie.
In ruil voor donaties aan de partij kregen de ondernemers een voorkeurspositie en invloed op het gemeentelijke beleid, was de beschuldiging van het OM.

Vrijspraak tijdens rechtszaak

Maar de rechter veegde vorig jaar april alle beschuldigingen van tafel. Het OM zou volgens de rechter alle feiten 'door een corruptiebril' hebben bekeken en met de partijdonaties en -giften hadden de politici en ondernemers louter goede bedoelingen gehad.
De verdachten werden op alle punten vrijgesproken. Ook de beschuldiging dat ze lid zouden zijn van criminele organisaties veegde de rechter van tafel.
Na de vrijspraak kwam het stadsbestuur in een diepe crisis terecht. In juni 2023 viel het college van burgemeester en wethouders, omdat de VVD de stekker uit de coalitie trok. De liberalen konden er niet mee leven dat een deel van de coalitie weigerde serieus in gesprek te gaan met de partij van Richard de Mos over samenwerking. De overgebleven partijen D66, GroenLinks, PvdA en CDA gingen vervolgens verder met de Partij voor de Dieren en DENK.
Maar na lang wikken en wegen besloot het OM hoger beroep tegen de vrijspraak in te stellen, zij het in beperkte vorm. Koos Plooij, officier van justitie en vermaarde crimefighter, richt zich in het hoger beroep op de verdenkingen omkoping en schending van de geheimhoudingsplicht.
Tegen de vrijspraak van meineed en deelname aan een criminele organisatie is het OM niet in hoger beroep gegaan.

'We gaan winnen'

De Mos zegt het hoger beroep met vertrouwen tegemoet te zien. 'We gaan deze zaak winnen, maar het is een verschrikking om hier weer doorheen te moeten en zes dagen in de rechtbank te moeten zitten', zegt hij.
'Terwijl allang duidelijk is dat er niets mis is met de donaties die wij kregen. Drie rechters hebben ons op alle punten vrijgesproken en toch gaat het OM in hoger beroep. Dat is onbegrijpelijk.'
Voor het hoger beroep heeft het OM vijf dagen uitgetrokken, verspreid over drie weken. Op dinsdag 5 maart is de eerste zittingsdag en een week later, op dinsdag 12 maart, wordt de eis van het OM verwacht. Daarna volgen onder meer de pleidooien van de advocaten. Op maandag 18 maart krijgen de verdachten het laatste woord.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!