Padden en kikkers hebben hulp nodig op weg naar voortplanting: 'Essentieel onderdeel van ecosysteem'

© Dierenbescherming
DEN HAAG - Padden en kikkers hebben meer hulp nodig om te kunnen overleven tijdens de paddentrek. Daarvoor pleit de Partij voor de Dieren (PvdD). Er zijn veel obstakels waar de dieren niet zonder hulp overheen kunnen. 'Ik denk dat je zoveel mogelijk moet doen als je kan doen', zegt fractievoorzitter Robin Smit. 'En ik denk dat iedereen padden en kikkers belangrijk vindt, ze eten heel veel muggen. Ze zijn een essentieel onderdeel van het ecosysteem.'
De partij schoot de dieren al eerder te hulp. Zo werd al besloten om trappen te plaatsen, zodat padden uit een put konden komen. 'Maar dat is nog niet genoeg', zegt PvdD-raadslid Robin Smit in Bob Staat Op. Padden gaan in het voorjaar, na de winterslaap, terug naar een plek met water om te paren. Onderweg komen ze dan in de problemen.
'Zorg nou dat je écht op alle hotspots trappen hebt geplaatst', zegt Smit nu, drie jaar later. Er zijn ook andere mogelijkheden om te helpen. 'Anderzijds zijn er ook veel locaties in de buurt van een drukke weg, bijvoorbeeld de Ver-Huëllweg.'

Paddenhekken 'voor een maandje'

Bij drukke wegen ziet de partij graag dat er speciale schermen worden geplaatst, zodat de dieren er niet langs kunnen. 'Ze vallen dan in een emmer.' Vrijwilligers van de dierenbescherming kunnen de dieren dan helpen bij de oversteek, zo betoogt Smit. Dat gebeurt nu ook al, al worden de beesten met de hand naar de overkant gebracht.
Het plaatsen van de hekwerken zou tijdelijk staan. 'Ze zijn nodig voor een maandje.' In schriftelijke vragen aan het college vraagt de partij om meer aandacht voor de amfibieën.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!