Privégegevens 2.600 kinderen door gemeente Den Haag gelekt: 'Menselijke fout'

© Unsplash
DEN HAAG - De gemeente Den Haag heeft per ongeluk persoonsgegevens van 2.600 kinderen gedeeld. Het gaat kinderen die op de wachtlijst staan voor zwemles bij Haagse zwembaden. Ouders zijn ingelicht en er is een melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens.
Door een 'menselijke fout' hebben 177 ouders de lijst met persoonsgegevens ontvangen, schrijft het college aan de gemeenteraad. Ouders van kinderen op de wachtlijst bij het zwembad Overbosch hebben een mail met de gegevens maandagochtend ontvangen.
Die e-mail was bedoeld om een enquête te houden over de zwemlessen. Maar in de bijlage is per ongeluk de lijst met gegevens toegevoegd. Het bestand bevat de namen, adressen en geboortedata van de kinderen. Ook zijn telefoonnummers en e-mailadressen hierdoor gedeeld.

Noodzakelijke stappen gezet

Een uur na het versturen van de e-mail is de gemeente achter de fout gekomen. Na de ontdekking is technisch geprobeerd om de verzending van het bericht ongedaan te maken. 'Wij hebben geen garantie dat dat in alle gevallen is gelukt.' De gemeente laten weten dat er direct contact is opgenomen met de privacy officer over het datalek, deze persoon gaat over de privacyrichtlijnen binnen de gemeente.
Alle ouders van de in het bestand genoemde kinderen zijn maandagavond geïnformeerd over het datalek. De groep van 177 ouders die de mail heeft ontvangen is gevraagd het bericht ongeopend te verwijderen. 'Technisch en procedureel zijn alle noodzakelijke stappen gezet om het risico voor de betrokkenen en de gemeente zo klein mogelijk te maken', schrijft het college. 'Wij betreuren ten zeerste dat dit heeft kunnen plaatsvinden en maken excuus aan alle betrokkenen.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!