Toen Orlando in ijskoud water terechtkwam, deed verdachte niks: 'Hij had hem kunnen redden'

Orlando Boldewijn
Orlando Boldewijn
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag in hoger beroep voor het gerechtshof in Den Haag 3,5 jaar cel geëist tegen de 33-jarige Roy B. uit het Noord-Brabantse Wernhout. Volgens het OM is B. verantwoordelijk voor de dood van de 17-jarige Orlando Boldewijn uit Rotterdam, door niets te doen terwijl de jongen in ijskoud water terecht was gekomen. Orlando verdronk. Pas acht dagen later vonden duikers zijn lichaam.
B. had op de avond van 18 februari 2018 een seksdate met het slachtoffer, waarvoor hij twintig euro zou hebben betaald. B. woonde destijds op een ponton op het water in Ypenburg. Hij haalde Orlando op met zijn bootje. Het tweetal verbleef ruim drie uur in elkaars gezelschap. Volgens getuigen zou B. die avond drugs hebben gebruikt.
Na de date zou B. Orlando weer naar de vaste wal hebben gebracht. Vermoedelijk omdat hij zijn ov-chipkaart bij B. had achtergelaten, kon hij niet terug naar huis. Pogingen om met B. in contact te komen, waren tevergeefs.

Onduidelijk hoe Orlando in ijskoud water terechtkwam

Op enig moment is Boldewijn in het ijskoude water terechtgekomen. Hoe Orlando in het water terechtkwam, is onduidelijk gebleven. B. beriep zich bij het hof consequent op zijn zwijgrecht, hoewel hij zelf hoger beroep heeft ingesteld tegen het vonnis van de rechtbank. 'Ik ben het oneens met het complete vonnis', zei hij daarover.
De rechtbank veroordeelde hem in 2020 tot 44 maanden cel. Twee weken geleden is B. opgepakt in een nieuwe zaak, op verdenking van grooming. Hij is na enkele dagen onder voorwaarden geschorst uit voorarrest.

'B. had Orlando kunnen redden'

Het OM meent dat er bewijs is voor de stelling dat B. het slachtoffer heeft zien verdrinken. Eerder heeft de verdachte hier wisselend over verklaard, onder meer dat hij in paniek was en daarom niets heeft gedaan en ook 112 niet heeft gebeld. 'Hij had hem kunnen redden', zei de advocaat-generaal. Ook in de dagen daarna heeft B. niets gezegd.
Als Orlando maandag nog niks van zich heeft laten horen doen zijn vrienden aangifte van zijn vermissing bij de politie. Klasgenoten verspreiden flyers in het centrum van Rotterdam, met daarop een foto van Orlando. Er wordt door agenten een flyeractie gehouden in de Haagse wijk Ypenburg en in het openbaar vervoer. Volgens zijn vrienden en familie bleef hij nooit zo maar weg zonder iets van zich te laten horen.

Zaak duurt uitzonderlijk lang

Het lichaam van Orlando werd pas acht dagen later op 16 meter afstand van de ponton van B. gevonden, op ongeveer 3 meter diepte. Volgens het OM is het niet ingrijpen van B. juridisch te vertalen als mishandeling, met de dood als gevolg.
De zaak heeft uitzonderlijk lang gesleept, onder meer door corona en door vertrek en ziekte van verschillende advocaten-generaal. De voorzitter van het hof verontschuldigde zich uitvoerig voor de vertraging. 'Uiterst pijnlijk voor de nabestaanden en zeer spijtig', zei hij hierover.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!