Hagenaar Esdras van den Berg is Schoenmaker van het Jaar: '36 jaar keihard voor gewerkt'

Winnaar Esdras van den Berg (midden)
Winnaar Esdras van den Berg (midden) © Esdras van den Berg
DEN HAAG - Vakschoenmakerij Esdras uit Escamp is gekroond tot Schoenmakerij van het Jaar 2024. Dat gebeurde maandag tijdens De Dag voor de Schoenmaker in Nieuwegein. Eigenaar Esdras van den Berg zal een jaar lang de rol van ambassadeur voor de Schoenmakerij vervullen. De Haagse vakman is trots: 'Ik heb wel een traantje gelaten.'
Hoe word je schoenmaker van het jaar? 'Door hard te werken, initiatief te tonen, door mooi vakwerk af te leveren, van niets iets maken, en natuurlijk goed zijn voor je klanten', somt winnaar Esdras trots op in Bob Staat Op.
De wedstrijd De Schoenmakerij van het Jaar is een initiatief van de Nederlandse Schoenmakers Vereniging, waarbij de klant van de schoenmaker in eerste instantie aan zet is. Ofwel de gunfactor van de klanten is medebepalend. 'Er gaat een selectie aan vooraf, mensen die vooraf je werk beoordelen. Dan kom je in de fase van nominatie en ja, dan wordt het spannend.'

'Schoenen na reparatie beter dan nieuw'

De zaken die zijn geselecteerd krijgen onaangekondigd bezoek van de vakjury. Die let op de kwaliteit van de reparatie, de totale uitstraling van de schoenmakerij en de schoenmaker zelf. Belangrijk daarbij is dat het bedrijf een rolmodel voor de schoenmakerij kan zijn en de eigenaar een ambassadeursrol voor de branche kan vervullen. Esdras vindt het dan ook een hele eer dat hij als winnaar uit de bus is gekomen. 'Ik zat bij de laatste drie, dus een podiumplek zat er al in en was op zichzelf al mooi. Toen bleek dat ik nummer 1 was geworden, heb ik wel een paar traantjes gelaten', bekent hij.
De Haagse schoenmaker wordt geroemd door zijn klanten. Zij laten met plezier hun schoenen maken die er vervolgens 'beter dan nieuw uitzien', aldus het juryrapport. Een prachtige zaak ook, vindt de jury: 'Servicegericht, vakwerk, creatief en een echt een visitekaartje voor de schoenmakerij'.

Ambassadeur van de Schoenmakerij

Zijn tranen op het podium waren dan ook tranen van vreugde. 'Ja, vanwege alle inspanningen, ik heb er 36 jaar keihard voor gewerkt', benadrukt Esdras. 'Een schoenmaker werkt niet alleen met zijn handen hè, ook met hoofd en hart. Je hebt een sociale functie, het gaat niet alleen om het repareren van schoenen. Mensen komen voor een praatje, een bakkie koffie. Ik zie mezelf als een soort sociale medewerker ook. Dat wil ik uitdragen naar de mensen, dat je behulpzaam bent.'
Nu prijkt er een grote beker op de balie van zijn schoenmakerij en mag Esdras een jaar lang de titel Ambassadeur van de Schoenmakerij voeren. 'Dat wil ik wel goed zichtbaar uitdragen natuurlijk, met dat grote spandoek dat we naast de beker hebben gewonnen. Daar moeten we alleen nog even een paar flinke haken voor halen’, besluit hij lachend.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!