Verzet tegen sloop van oude ministerie voor komst van 1.200 woningen

Het voormalige ministerie van Sociale Zaken aan de Anna van Hannoverstraat in Den Haag
Het voormalige ministerie van Sociale Zaken aan de Anna van Hannoverstraat in Den Haag © ANP
DEN HAAG - Vier verschillende organisaties die zich bezighouden met de bescherming van erfgoed, zijn naar de Raad van State gestapt. Ze willen zo voorkomen dat het gebouw van het voormalige ministerie van Sociale Zaken in Den Haag wordt gesloopt. De sloop is nodig om op die plek zo'n 1.200 woningen te bouwen.
Eind vorig jaar gaf de Haagse gemeenteraad groen licht voor de bouw van vier 75 meter hoge woontorens en daarmee de sloop van het ministerie aan de Anna van Hannoverstraat. In het plan komen er twee torens, goed voor zo'n 1.200 woningen. Ook komen er kantoren en voorzieningen voor de hele buurt.
Met de goedkeuring voor het plan ging de raad voorbij aan de jarenlange protesten tegen die sloop door vier organisaties: de Vereniging Vrienden van Den Haag, Bond Heemschut, Cuypersgenootschap en SOS Den Haag. Volgens hen is het oude ministerie een iconisch gebouw en een belangrijk voorbeeld van een stroming in de moderne Nederlandse architectuur, het structuralisme.

'Meest beschreven gebouw'

De vier organisaties stellen dat het oude ministerie 'misschien wel het meest beschreven gebouw is in de internationale literatuur'. Het pand is inmiddels al voorgedragen om aan te wijzen als gemeentelijk monument.
De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft het gebouw op een voorlopige lijst van bijzondere gebouwen van na 1965 gezet. Die lijst is weer de basis voor een selectie van gebouwen die uiteindelijk de status van Rijksmonument krijgt.

Pand te goed voor sloop

Ook de ontwerper van het gebouw, de inmiddels 91-jarige architect Herman Hertzberger, heeft zich de afgelopen jaren tegen de dreigende sloop verzet.
In 2021 kwam hij dat nog persoonlijk uitleggen aan de gemeenteraad. Volgens hem is het pand niet alleen een belangrijk ontwerp, maar is het ook nog veel te goed om te slopen.
Architect Herman Hertzberger
Architect Herman Hertzberger © ANP
'Het slopen en dan weer op dezelfde plek iets nieuws bouwen kost een geweldige hoeveelheid geld', zei Hertzberger eerder tegen Omroep West.
'Dat is een verspilling van jewelste. Het gaat die ontwikkelaars allemaal om rendement. Maar we moeten toch echt in het teken van duurzaamheid anders gaan denken. Als je weet wat voor een uitstoot aan CO2 de sloop van zo'n gebouw veroorzaakt…'

Herontwikkeling was randvoorwaarde

Bij de verkoop van het voormalige ministerie door het Rijk had Den Haag als randvoorwaarde gesteld dat het bestaande pand zou worden herontwikkeld, schrijven de vier organisaties.
'Maar op verzoek van de ontwikkelaar die het pand onder die voorwaarden kocht, heeft de gemeente die voorwaarde laten vallen. Dat komt neer op ontoelaatbare bevoordeling.'

Zaak bij Raad van State

Met het beroep bij de Raad van State hopen de erfgoedbeschermers dat er een streep wordt getrokken door het nieuwe bestemmingsplan, waardoor ook de sloop niet doorgaat.
Maar 'waardevol erfgoed' is niet hun enige argument. Ze stellen ook dat het onderzoek naar de gevolgen van de neerslag van stikstof door de sloop op de Natura-2000 gebieden in de buurt niet toereikend was. Daarmee is volgens hen 'de voorbereiding van het vaststellingsbesluit onzorgvuldig'. Wanneer de zaak precies dient bij de Raad van State, is niet bekend.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!