Koning Willem-Alexander op bezoek bij NFI: 'Majesteit, heeft u de moord opgelost?'

Koning Willem-Alexander krijgt een rondleiding bij het NFI aan de Laan van Ypenburg in Den Haag
Koning Willem-Alexander krijgt een rondleiding bij het NFI aan de Laan van Ypenburg in Den Haag © ANP
DEN HAAG - Hoog bezoek voor het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Leidschenveen-Ypenburg woensdagmiddag: koning Willem-Alexander kwam langs om het 25-jarig bestaan van het instituut te vieren. Aan de ene kant reden voor een feestje, maar aan de andere kant is het bestaan van het NFI niet iets om vrolijk van te worden. Zonder dood en verderf, geen forensisch onderzoek.
De koning kreeg een moord voorgeschoteld in een van de hallen van het NFI aan de Laan van Ypenburg en zag tijdens een rondleiding hoe het instituut er mee aan de slag gaat. 'Is het stoffelijk overschot al weggehaald als jullie aankomen?' wilde hij als eerste weten van de bloedspoorpatroondeskundige.
De rondleiding door het pand, dat zijn moeder opende in 2004, voerde de koning langs de verschillende afdelingen van het onderzoeksinstituut. Zo kreeg hij onder meer te zien hoe DNA-onderzoek werkt en hoe op de pathologie-afdeling het onderzoek aan overleden mensen wordt gedaan.
© ANP
Het NFI ontstond 25 jaar geleden uit een fusie van het Gerechtelijk Laboratorium en het Laboratorium voor Gerechtelijke Pathologie. Die beide instellingen dateren van net na de Tweede Wereldoorlog.
Het Gerechtelijk Laboratorium werd in 1945 opgericht door professor Froentjes. Zes jaar later volgde de andere instelling, opgericht door de legendarische patholoog dr. Zeldenrust.

Tientallen onderzoeksgebieden

De beide instituten kregen in de loop van de jaren steeds meer verschillende onderzoeksgebieden, variërend van bloedalcoholonderzoek tot dna- en computeronderzoeken. Inmiddels zijn er ruim veertig onderzoeksgebieden. Het aantal medewerkers groeide navenant. Het zijn er inmiddels meer dan zeshonderd.
© ANP
Die medewerkers zijn gespecialiseerd in de meest uiteenlopende sporen. Zo is er een afdeling die zich bezig houdt met bloedsporen, zijn er specialisten die onderzoek doen naar spraak en stemgeluid, of naar drugs, of chemicaliën, of wapens en explosieven of de oorzaak van een brand.

Kunstmatige intelligentie

En die specialisatie breidt zich de komende tijd alleen maar verder uit. Zo zet het NFI ook komend jaar in op digitalisering en automatisering. Daar komt ook het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om de hoek kijken.
Zo is er een computermodel gebouwd dat 'live' chatberichten doorzoekt op drugstransporten of toekomstige liquidaties. Daarmee zijn moorden en mishandelingen voorkomen en drugstransporten onderschept. 'Met de grote hoeveelheden data kunnen we hopelijk straks nog eerder misdrijven helpen oplossen en misschien zelfs voorspellen', zegt directeur Wetenschap en technologie Annemieke de Vries.

Wachtwoorden

De afdeling digitale technologie begint in de vorige eeuw, tijdens de opkomst van computers en elektronische zakagenda's. Door de wachtwoorden die op de apparaten zitten, zijn ze aantrekkelijk voor criminelen. Opsporingsdiensten kunnen daardoor niet makkelijk bij de gegevens.
In die tijd vliegt de politie helemaal naar Japan om de agenda's te laten ontgrendelen in de fabriek. Al snel wordt dit overbodig, omdat de onderzoekers van het NFI zelf de wachtwoorden kunnen kraken.

Cryptotelefoons kraken

En dan komen er mobiele telefoons, die ook weer beveiligd zijn. Maar ook daar heeft het instituut een methode voor. Zelfs de nieuwste cryptotelefoons kunnen gekraakt worden, met hulp van het Europese project EXFILES. Het levert de onderzoekers in 2023 de Anti Fraude Award op.
'Majesteit, heeft u de moord opgelost?', vraagt één van de verslaggevers aan de koning als hij het pand weer verlaat. 'Nee, die wordt hier niet opgelost. Hier wordt alleen maar feitenonderzoek gedaan en aangeleverd aan het Openbaar Ministerie. Maar het was heel interessant om te zien hoe dat gaat.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!