Ondernemers aan tand gevoeld op tweede dag hoger beroep De Mos: 'Handig zo'n doorgeefluik'

Onder grote belangstelling begon dinsdag het hoger beroep in de Haagse fraudezaak
Onder grote belangstelling begon dinsdag het hoger beroep in de Haagse fraudezaak © ANP
DEN HAAG - Drie vastgoedondernemers. Daar draait het om, deze tweede zittingsdag in het hoger beroep in de Haagse corruptiezaak. Dennis Buis, Michel Zaadhof en Edwin Jansen worden verdacht van omkoping en schending van ambtsgeheim. De ondernemers hebben donaties gedaan aan Hart voor Den Haag en zouden persoonlijke gunsten hebben verleend. Ook stelt het OM dat ze via de politieke partij invloed hebben gehad op het beleid. 'Handig hoor, zo'n doorgeefluik', zou in een mail hebben gestaan.
Het is een moment waarop de wenkbrauwen omhoog gaan op de publieke tribune tijdens de tweede zittingsdag. Advocaat-generaal Koos Plooij heeft zojuist app-verkeer tussen vastgoedondernemer Michel Zaadhof en toenmalige wethouder Richard de Mos voorgedragen. Er komt een factuur ter sprake die naar Zaadhof kan worden gestuurd. Als reactie staat daar een duimpje onder.
Een duimpje van De Mos, althans daar gaat de aanklager vanuit. Daarmee is het belastend. Het zou bewijs kunnen zijn dat de oud-wethouder een gunst heeft aangenomen: een hijskraan die door Zaadhof is geregeld. Maar er ontstaat verwarring over de app, zelfs bij Plooij lijkt twijfel te ontstaan.

Doorgestuurd

Advocaten van de verdachten kijken mee in elkaars computers of ze kunnen ontdekken wie nou precies welk appje aan wie stuurde op welk moment. Maar echt veel helderheid komt er niet. Uiteindelijk lijkt het er nog het meeste op dat Zaadhof een gesprek met de 'hijskraanman' heeft doorgestuurd naar De Mos. Dan zou het 'duimpje' van die hijskraanman zijn, die weet waar hij de rekening naartoe kan sturen.
Ondernemer Zaadhof stelt vervolgens keihard vast: 'Het verbaast mij dat de Rijksrecherche hier vier jaar onderzoek naar heeft gedaan en dat wij hier nu zitten te gissen wie wat geschreven heeft.' Overigens blijkt ook dat hij De Mos gewoon een factuur heeft gestuurd voor de hijskraan, die ook betaald is.
In oktober 2019 viel de Rijksrecherche het Haagse stadhuis binnen omdat toenmalig wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui, raadslid Nino Davituliani en vijf horeca- en vastgoedondernemers werden verdacht van corruptie en schending van het ambtsgeheim. De politici zouden onder meer nachtvergunningen en vastgoedvoordelen hebben geregeld voor de ondernemers, in ruil voor donaties aan hun partij Groep De Mos (nu Hart voor Den Haag). Alle verdachten zijn hiervoor door de rechtbank in Rotterdam vrijgesproken. Het gerechtshof in Den Haag buigt zich nu over het hoger beroep, dat ingesteld is door het OM.
De appjes zijn niet het enige wat het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen de ondernemers. Er wordt in het hoger beroep uitgebreid ingegaan op hoe de mannen elkaar hebben leren kennen, hoe de relatie zich heeft ontwikkeld en wat ze wanneer voor de partij van De Mos hebben gedaan. Het dossier zit naast appjes ook vol e-mailverkeer, waaruit aanklager Plooij citeert.
Waaronder een bericht waarin Edwin Jansen zegt 'handig hoor, zo'n doorgeefluik', wanneer politicus De Mos een plan inbrengt wat Jansen bedacht heeft. En een mail waarin hij het heeft over 'Richard aan de macht helpen en daarna hopen dat hij het niet inlevert in de onderhandelingen'. Het OM stelt dat het de bedoeling was om de wethouders onder druk te zetten. Aanklager Plooij leest nog een mail voor, een waarin Jansen stelt: 'Briljant dat wij aan de onderhandelingstafel zitten.'

Niets kwaads bedoeld

Volgens de ondernemer bedoelde hij met dit soort berichten niets kwaads. Zeker die laatste werd verstuurd na een periode dat hij het erg moeilijk had gehad. 'Het was een mail aan mijn compagnon die het vervelend vond dat hij alle ballen in de lucht moest houden. De achterliggende gedachte was om uit te leggen waarom ik me had ingezet voor Hart voor Den Haag. Er zat niets verkeerds achter', legt Jansen uit.
'Je kan alles lezen op een verkeerde manier. Maar als je mij kent, weet je dat het niet klopt wat er afgelopen vier jaar over mij is gezegd. Ik was een partij aan het helpen waarin in geloof. Ik was een persoon aan het helpen waarin ik geloof. Punt.'

Tegenpool

Vastgoedondernemers Jansen en Zaadhof zijn aanwezig in het Haagse Paleis van Justitie. De een, Jansen, praat veel, snel en hij weet regelmatig niet meer wat zich precies wanneer heeft afgespeeld. Zaadhof komt over als Jansens tegenpool: zakelijk, feitelijk. Hij vult zijn medeverdachte regelmatig aan met informatie.
Aanklager Plooij wil de details weten, de tijdlijn precies krijgen en vraagt door als er een afwijking lijkt te zijn met de verklaringen van De Mos en Guernaoui op de eerste zittingsdag van het hoger beroep.

'Heel, heel, heel erg zwaar'

De derde vastgoedman, Dennis Buis, laat om gezondheidsredenen verstek gaan. Volgens diens advocaat Mark Teurlings is hij er 'zeer slecht' aan toe. 'Hij heeft het heel, heel, heel erg zwaar. En dat is nog zwak uitgedrukt.' Buis, zegt zijn advocaat, was een geslaagd zakenman die kapot is gemaakt. 'Hij was succesvol maar is alles kwijt.'
De andere verdachten zeggen dat het met hen beter gaat, al drukt het gewicht van de zaak zwaar op hun schouders. Jansen is zelfs weer een kleinschalig bureau begonnen om artiesten te managen. 'Het gaat goed. Het enige dat knaagt is dit verhaal. Ik kan niet tegen onrecht en oneerlijkheid. Mij is onrecht aangedaan. Dat blijft tot de dag van vandaag aan me hangen en dat moet stoppen.'

Anderhalf uur

Na anderhalf uur zijn alle vragen voor de drie vastgoedondernemers gesteld en is de zitting klaar, wat tot enige verbazing leidt in de zaal. 'Dit gaat als een nachtkaars uit', stelt Richard De Mos voor zichzelf vast vanaf de publieke tribune.
Voor het hoger beroep heeft het OM zes dagen uitgetrokken, verspreid over drie weken. Op dinsdag 5 maart was de eerste zittingsdag en op dinsdag 12 maart wordt de eis van het OM verwacht. Daarna volgen onder meer de pleidooien van de advocaten. Op maandag 18 maart en woensdag 20 maart krijgen de verdachten het laatste woord.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!