'Wraak op wraak': rivaliserende groepen jongeren slaan en steken elkaar in Zuidwest

© Regio15
DEN HAAG - 'Wraak, op wraak, op wraak.' Zo noemt het Openbaar Ministerie een reeks incidenten tussen rivaliserende jongeren in Den Haag Zuidwest. In december 2022 werd er over en weer geslagen, geschopt en uiteindelijk ook gestoken in een avondwinkel aan de Beresteinlaan. Vijf jongens hebben deze week de strafeisen hiervoor gehoord. Die lopen op tot een jaar jeugddetentie.
Bij de steekpartij in de avondwinkel raakte op 27 december 2022 een 15-jarige jongen gewond. Drie jongens vielen hem aan met messen, één van hen sloeg daarnaast ook met een kettingslot, zegt het OM. Het slachtoffer is zeven keer gestoken, geschopt en met het slot tegen zijn hoofd geslagen.
Eén van de verdachten is een 13-jarige jongen die eerder die dag naar een schoolplein was gelokt en daar in elkaar was geslagen. Die mishandeling was gefilmd en rondgestuurd. Een paar uur later nam hij volgens het OM wraak op de jongen van 15 bij de avondwinkel.

Ook vechtpartij in tram

Een aantal dagen eerder was er al een ruzie tussen twee groepen jongeren, die na een schoolfeest tegenover elkaar kwamen te staan in een tram. Ze gingen met elkaar op de vuist en ook daar is iemand in zijn arm gestoken met een mes.
Alle incidenten zijn volgens het OM aan elkaar te linken. De aanleiding is nooit duidelijk geworden: 'Iedereen vertelt een ander verhaal.'

Vijftien aanhoudingen

De avondwinkel aan de Beresteinlaan ging tijdelijk dicht en er werd een samenscholingsverbod ingesteld. In totaal zijn vijftien verdachten aangehouden. Vijf van hen stonden deze week voor de kinderrechter. 'Boos worden nadat je bent geslagen mag', zei de officier van justitie.
'Maar de vraag is hoe je het oplost. De wijze waarop deze jongens hebben gekozen hun problemen 'op te lossen' is absoluut niet de juiste. Er werd namelijk helemaal niets opgelost, het ging van kwaad tot erger.'

Tot een jaar jeugddetentie

Het OM eiste tien maanden jeugddetentie, waarvan vier voorwaardelijk, tegen de 13-jarige verdachte van de steekpartij bij de avondwinkel. Een jongen van 17 die ook zou hebben gestoken, hoorde twaalf maanden eisen, waarvan drie voorwaardelijk.
De officier van justitie eiste verder 130 dagen jeugddetentie tegen de 15-jarige jongen die met het kettingslot zou hebben geslagen. Hij heeft een groot deel al in voorarrest gezeten en zou daarom niet meer de cel in hoeven. Wel wil het OM dat hij nog een leerstraf en een werkstraf krijgt.

Bedreigen van politicus

Een jongen van 15, die volgens het OM de 13-jarige steker sloeg op het schoolplein, hoorde een jaar jeugddetentie eisen, waarvan de helft voorwaardelijk.
Hij stond ook terecht voor het bedreigen van een politicus via sociale media, een winkeldiefstal, het afvuren van vuurwerk in de richting van agenten en brandstichting in een school tijdens de jaarwisseling.

Nog meer verdachten

De jongen die de 13-jarige naar het schoolplein zou hebben gelokt, de mishandeling daar filmde en hem met de dood bedreigde, moet van het OM 72 dagen de cel in, waarvan dertig voorwaardelijk. Op 28 maart doet de kinderrechter uitspraak in de vijf zaken.
Vervolgens staan begin april negen anderen voor de rechter. Onder hen ook het slachtoffer van de steekpartij bij de avondwinkel, die moet voorkomen voor het vechten op het schoolplein. Ook de moeder van een van de jongens moet bij de rechter komen vanwege openlijke geweldpleging. 'Zij was mee naar de avondwinkel en pakte na het steken het mes van haar zoon af', zegt het OM.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!