Liza en Chris duiken in supermarktmoord en komen oog in oog met moordverdachte

Podcastmakers Chris van Dijk en Liza Janson
Podcastmakers Chris van Dijk en Liza Janson © Omroep West
DEN HAAG - Hij was een tikkende tijdbom en een gevaar voor de maatschappij. Toch liep Jamel L. vrij rond door Den Haag en stak hij vorig jaar Antoneta Gjokja dood in de Albert Heijn aan de Turfmarkt. Hoe kon dit gebeuren? Met deze vraag gingen podcastmakers Chris van Dijk en Liza Janson aan de slag voor hun podcast 'De Supermarktmoord'. Een zoektocht die zelfs leidt tot een ontmoeting met Jamel L. zelf.
Antoneta ging gewoon naar haar werk, maar kwam nooit meer thuis. Doodgestoken door een man die ze niet eens kende. Een misdrijf dat de stad op zijn grondvesten doet schudden. De impact is groot: op de medewerkers van de winkel, de nabestaanden, de mensen die het zagen gebeuren of in de buurt waren.
'Het gebeurde middenin een winkel. Je doet je boodschappen en ziet opeens hoe iemand wordt doodgestoken voor je neus', vertelt Chris van Dijk. 'Het komt toch dichtbij', vult Liza Janson aan. 'Het is zo willekeurig. Heel veel mensen dachten: dat had ook ik kunnen zijn. Zij was 36 en dat was ik toen ook, dan komt het toch binnen.'
Antoneta Gjojka
Antoneta Gjojka © Facebook
Maar wat voor de podcastmakers van Omroep West de doorslag geeft om met het verhaal aan de slag te gaan, is de informatie die in de dagen na de steekpartij naar buiten komt over verdachte Jamel L., een man waar door psychiaters al jaren voor gewaarschuwd wordt. Zo kreeg L. op Curaçao tbs-verpleging opgelegd, maar werd hij niet geholpen omdat het eiland helemaal geen tbs-kliniek heeft.
'We zijn gaan kijken hoe we er een vervolg aan konden geven, om goed uit te gaan zoeken hoe het fout heeft kunnen gaan. We kwamen zoveel dingen tegen', zegt Chris. 'Er was zoveel wat mis was, dat verdiende een podcast', zegt Liza.
De 36-jarige Antoneta Gjokja wordt op 20 juni 2023 doodgestoken in de supermarkt aan de Turfmarkt. Ze lijkt een willekeurig slachtoffer te zijn. Jamel L. wordt vlak daarna aangehouden. Hij heeft de moord bekend. Jamel blijkt geen onbekende te zijn bij justitie: zowel op Curaçao, Groot-Brittannië en Nederland is hij eerder veroordeeld voor diverse geweldsmisdrijven.

Van Curaçao tot Engeland

Hun zoektocht mondt uit in de podcast 'De Supermarktmoord', waarvan de eerste twee afleveringen nu online staan. In de eerste aflevering keren Chris en Liza terug naar de plek van de moord en bezorgen ze de luisteraar kippenvel als ze vertellen hoe het leven van Antoneta's grote liefde stil is komen te staan.
De tweede aflevering brengt de luisteraar van de ene verbazing in de andere als meer verhalen over het verleden van Jamel L. naar boven komen. Daarvoor gingen de podcastmakers naar Curaçao en Engeland. 'Het is spannend om daarheen te gaan, want we hadden bijna geen afspraken', vertelt Liza. 'Maar op locatie komen er altijd verhalen op je af. Zoveel verhalen komen los als je teruggaat naar de plek waar iets is gebeurd.'
Luister hier de trailer van de Supermarktmoord:
In de afleveringen die nog komen, zullen nog veel meer van deze verhalen verteld worden, lichten Liza en Chris een tipje van de sluier op. 'In aflevering drie hoor je het verhaal van de man van Jamels nicht, die hij bedreigd heeft met een mes. Die man heeft weer op Jamel geschoten om zichzelf te verdedigen.'
Ook gaan de twee journalisten naar Middelburg, naar een vrouw die zo erg bedreigd is door Jamel L. dat ze ondergedoken heeft gezeten. 'Het is een opeenstapeling. Als je alles bij elkaar hoort, denk je: hoe kan dit? Waarom heeft niemand ingegrepen?' zegt Liza.

Oog in oog met Jamel L.

Maar wat voor de twee het meest bizarre in hun zoektocht is geweest, is dat de twee oog in oog met de moordverdachte zijn komen te staan. 'Ik had nooit verwacht dat we naar de PI zouden gaan. Ik dacht: zonde van de energie, dat gaat toch nooit lukken. Dit gaat niemand goedkeuren, maar ik ben blij dat ik toch naar Liza heb geluisterd.'
Hoe die ontmoeting tot stand kwam en hoe het was? Daarover houden de twee hun lippen nog even stijf op elkaar. Wie nieuwsgierig is, zal de komende weken door moeten luisteren.

Acht afleveringen

Voor Liza en Chris is hun eerste podcastavontuur er één dat naar meer smaakt. 'Ik vond het super leuk om te doen. Met audio is het makkelijker dan met een camera, mensen willen eerder met je praten. Je kan het hele proces erin kwijt: ook wat niet lukt kun je vertellen', zegt Liza.
'Ik hou van podcasts en om het dan zelf te mogen maken is echt bijzonder. Er zijn al ideeën voor een nieuwe podcast', zegt Chris geheimzinnig.
De eerste twee afleveringen van De Supermarktmoord zijn nu te beluisteren bij Omroep West of op podcastplatforms zoals Spotify, YouTube Music en Apple Music. Iedere dinsdag volgt een nieuwe aflevering. Er komen in totaal acht afleveringen: zes voor de rechtszaak, die op 4 april dient, en daarna nog twee over de zaak.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!