Geen Viezemansteeg in Den Haag: straatnamen niet naar creaties van Van Kooten en De Bie genoemd

Kees van Kooten en Wim de Bie als Jacobse en van Es van de Tegenpartij
Kees van Kooten en Wim de Bie als Jacobse en van Es van de Tegenpartij © ANP
DEN HAAG - Den Haag krijgt geen straatnamen die zijn vernoemd naar de beroemde typetjes van Van Kooten en De Bie. Kees van Kooten en de nabestaanden van de vorig jaar overleden Wim de Bie gaan niet akkoord met het idee.
Dat betekent dat er definitief een streep kan door het al lang bestaande plan voor een Vieze Mannensteeg of de Jacobse-en-Van-Esstraat. Hart voor Den Haag presenteerde het idee om straatnamen te vernoemen naar creaties van Van Kooten en De Bie tijdens de behandeling van het nieuwe coalitieakkoord in oktober vorig jaar. Dat voorstel werd toen bijna unaniem door de gemeenteraad aangenomen. Maar het college van burgemeester en wethouders gaat het toch niet uitvoeren.
De reden hiervoor is dat Kees van Kooten zelf en de familie van Wim de Bie niet akkoord gaan. 'Omdat het hier om de typetjes van Van Kooten en De Bie gaat, werd het college verzocht om naar aanleiding van de motie in contact te treden met de heer Van Kooten en de nabestaanden van de heer De Bie', schrijft het college. 'Naar aanleiding van het contact is gebleken, dat zij niet positief staan tegenover het vernoemen van Haagse straten naar de door hen in het verleden gespeelde typetjes.'
Het idee om straatnamen te vernoemen naar de personages van het befaamde duo komt niet helemaal uit de lucht vallen. In 2016 deed toenmalig wethouder Boudewijn Revis (VVD) ook al een voorstel om straten in de Binckhorst te vernoemen naar deze typetjes. ‘Wie wil er nu niet aan de Jacobse en Van Eslaan wonen?’, aldus Revis destijds bij de presentatie van de plannen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!