CPC Loop is meer dan een jacht op records: veel mensen lopen als eerbetoon of om geld in te zamelen

De NN CPC Loop trok vele duizenden sporters en supporters naar Den Haag
De NN CPC Loop trok vele duizenden sporters en supporters naar Den Haag © Richard Mulder
DEN HAAG - Abdi Nageeye heeft met een Nederlands record de 48ste NN CPC Loop Den Haag gewonnen. De beste wegatleet van ons land won de halve marathon van de traditionele openingsklassieker in 1.00.21. Maar de CPC was ook dit jaar weer veel meer dan een hardloopwedstrijd. Veel deelnemers liepen voor een goed doel of als eerbetoon aan mensen de ze bewonderen.
Winnaar Nageeye verbeterde ondanks darm- en hamstringklachten zijn eigen record met drie seconden. 'Ik ben heel tevreden en het was eigenlijk niet eens zo moeilijk', vertelde Nageeye direct nadat hij over de finish kwam.
De Ethiopiër Charlie Kedir (1.00.48) en de voor Israël uitkomende Tadesse Getahon (1.01.01) werden tweede en derde. Khalid Choukoud, in zijn woonplaats ambassadeur van de NN CPC Loop Den Haag, finishte als tweede Nederlander in 1.03.31 op de zesde plaats.
Abdi Nageeye komt over de finish
Abdi Nageeye komt over de finish © NN CPC Loop
Bij de vrouwen triomfeerde Susan Chembai uit Kenia (1.07.12). De Duitse Katharina Steinruck veroverde de tweede plaats (1.09.58). Als derde, en beste Nederlandse, finishte Anna Luijten.
Nageeye was niet de enige atleet die bij de NN CPC Loop Rotterdam een Nederlands record liep. Dat deed ook de 76-jariger Rietje Corstens uit Bergen op Zoom. In de categorie vrouwen 75+ zette ze een tijd neer van 1.59.22.

Verstandelijke beperking

De CPC loop trok ook dit jaar weer tienduizenden enthousiaste sporters en misschien nog wel meer toeschouwers naar Den Haag. De dag begon met wedstrijden over 1, 2,5 en 5 kilometer en het onderdeel CPC4All: een wedstrijd voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking.
Deelnemers aan de CPC4All: een wedstrijd voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking
Deelnemers aan de CPC4All: een wedstrijd voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking © Richard Mulder
Om 12.00 uur begon de hardloopwedstrijd over 10 kilometer. Het startschot voor het hoogtepunt van de CPC Loop, de halve marathon, klonk om precies 14.00 uur.
Aan de wedstrijd dwars door Den Haag deden ook traditioneel veel mensen mee die voor een goed doel lopen. Zo trokken vijftien medewerkers van de dierenambulance hun hardloopschoenen aan om geld op te halen voor elektrische ambulances. Die zijn nodig omdat ze over vier jaar niet meer met diesel- of benzinebusjes de stad in mogen. De dierenambulance heeft vijf busjes nodig om dagelijks aan de vele hulpvragen in de stad te voldoen. 'Dat geld hebben we niet op de plank liggen.'
Lex van der Meer deed aan de CPC voor zijn zieke vriend Niels. Niels lijdt aan de relatief onbekende ziekte van Duchenne, waar Lex aandacht voor wil vragen. Door de halve marathon te rennen wil hij geld ophalen voor onderzoek: 'Er is nog steeds geen medicijn.'
Luuk en Quinten liepen voor hun in december overleed hun vriend Patrick
Luuk en Quinten liepen voor hun in december overleed hun vriend Patrick © Omroep West
Anderen liepen mee als eerbetoon aan anderen. Zo bevonden zich onder de deelnemers van de 10 kilometer Luuk en Quinten, gehuld in ADO-shirts. In december overleed hun vriend Patrick, die slechts 27 jaar oud werd. 'Toen hebben wij de knop omgezet. Deze wedstrijd was voor hem', zegt Luuk tegen Omroep West. 'Dit is het minste om voor hem terug te doen.' 'Quinten heeft mij er doorheen geholpen', zegt een zichtbaar aangeslagen Luuk. 'Alles voor Patrick, onze maat', vult Quinten aan.
Patrick raakte onwel tijdens een training van voetbalvereniging Erasmus in Den Haag. 'Er zijn te veel woorden om hem te omschrijven. Lief, altijd vriendelijk, altijd lachen', vertelde Quinten eerder. 'Hij stond voor iedereen klaar. En hij had vooral veel discipline. Het is een inspiratiebron hoe hij met zijn studie om kon gaan.'
Jesse Klaver was een van de prominenten die meeliep
Jesse Klaver was een van de prominenten die meeliep © Richard Mulder
Ook prominenten renden door Den Haag. PvdA-GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver was met zijn kinderen aanwezig, net als voormalig profrenner Michael Boogerd. Zijn dochter liep de 2,5 kilometer en hij kon haar nauwelijks bijhouden. Zelf liep Boogerd later de halve marathon met zijn zoon.
Deelnemers aan de CPC Night Walk haalden vrijdag bijna 40.000 euro op voor KWF Kankerbestrijding
Deelnemers aan de CPC Night Walk haalden vrijdag bijna 40.000 euro op voor KWF Kankerbestrijding © Richard Mulder
Afgelopen vrijdag was er de CPC Night Walk. In de schemering liepen honderden wandelaars van het Malieveld naar de Pier op Scheveningen. De route voerde onder andere langs de Hofvijver en met verschillende lichtinstallaties werd het een bijzondere avondwandeling. Hierbij werd in totaal 33.876 euro opgehaald voor KWF Kankerbestrijding.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!