Bewoners blijven zich zorgen maken over drukke Benoordenhoutseweg: 'Dit is schokkend'

De Benoordenhoutseweg
De Benoordenhoutseweg © gemeente Den Haag
DEN HAAG - Vrachtwagens die door rood rijden, kinderen die niet kunnen oversteken en tienduizenden snelheidsovertredingen. Bewoners uit Benoordenhout maken zich zorgen over de verkeersveiligheid van de Benoordenhoutseweg. Sinds begin juli zijn de flitspalen op actief gezet, waarna er 55.000 snelheidsovertredingen werden gemeten.
'De resultaten zijn schokkend', vertelt Olivier van der Post, bewoner van de Benoordenhoutseweg. 'Net zo schokkend vinden wij de 1300 roodlichtovertredingen. Gemiddeld wordt er zeven keer per dag door rood gereden terwijl er een voetganger of fietser probeert over te steken. De situatie is hier echt levensgevaarlijk!', vertelt hij in Lunchroom Lash.
De weg kruist een van de drukste schoolroutes in Den Haag. 'Het zijn de schoolgaande kinderen waar we ons het meeste zorgen over maken.'
Naast de flitspalen is er afgelopen jaar, als experiment extra verlichting aangebracht. De bewoners zijn altijd tegen deze beperkte maatregel geweest.

Niet nieuw

De bezorgdheid van de bewoners over de veiligheid op de Benoordenhoutseweg is niet nieuw. 'Wij voeren deze strijd al 25 jaar', vertelt Olivier. 'Wij willen dat de weg anders wordt ingericht, zodat het onmogelijk wordt gemaakt om zo hard te rijden. Nu staan er flitspalen, maar dat betekent niet dat bestuurders niet alsnog door rood rijden of zich niet houden aan het snelheidslimiet.'
Ook het interactieve zebrapad, dat eind 2021 werd aangelegd, werkt volgens Olivier niet. 'Scholieren durven niet over te steken, omdat er nog steeds zo hard wordt gereden. Wat wij voorstellen, is om de weg te vernauwen. Ook zouden vrachtwagens zonder bestemmingsverkeer Den Haag de N14 moeten nemen.'

Vrachtwagens weren

Dat er nog steeds zoveel vrachtwagens door het centrum rijden, vindt Olivier belachelijk. 'Ik heb aan de vrachtvervoerders gevraagd waarom ze over de Benoordenhoutseweg rijden en het antwoord is dat ze het een fijne weg vinden. Dat vrachtwagens met bestemmingsverkeer naar de stad moeten is prima, maar hoezo weer je geen vrachtwagens die naar de veiling rijden in Naaldwijk?', vraagt de bewoner zich af.
Volgens Olivier moet het weren van vrachtverkeer er voor zorgen dat de stad beter bereikbaar wordt. 'Dat hebben we gezien bij de tijdelijke afsluitingen van de Utrechtsebaan afgelopen periode door Extinction Rebellion. De weg wordt gelijk een heel stuk rustiger en veiliger, zonder dat dit heeft geleid tot grote problemen elders.'

Direct afsluiten

In een brief aan de gemeente eisen de bewoners dat de weg direct wordt afgesloten voor vrachtverkeer, met uitzondering van trucks die naar Den Haag komen. Ook willen de bewoners een enkele baaninrichting met een ruimte tussenstrook voor overstekend verkeer. Dat kan volgens hen snel gerealiseerd worden met een mobiele afzetting.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!