Haagse studenten de Noordzee op voor jaarlijkse zeilrace: 'Er wordt niet gedronken als we varen'

© Race of the Classics
DEN HAAG - Studenten in Haaglanden zijn in april een weekje niet in de collegezaal maar op het water te vinden. Dan vindt namelijk de Race of the Classics weer plaats. Tijdens deze zeilwedstrijd varen groepen studenten met ouderwetse zeilschepen naar Engeland, mits het weer dat toelaat. 'Het is vrij zeldzaam dat we de overkant halen', zegt student Jolien.
Onder de vlag van Team Haagse Hogeschool doet zij in april voor het eerst mee aan De Rees, zoals de jaarlijkse wedstrijd ook wordt genoemd. Hieraan doen studenten mee van hogescholen en universiteiten uit het hele land. Onder begeleiding van ervaren schippers zijn zij een week lang kapitein op een van de zeilschepen uit de Hollandsche Zeilvloot.
Al varend doen de studenten activiteiten en wordt er gestreden om verschillende prijzen. Vanuit de Rotterdamse haven wordt er koers gezet richting Ipswich, een Engelse stad ongeveer ter hoogte van Zuid-Holland. Het weer onderweg bepaalt of de oversteek ook daadwerkelijk gemaakt kan worden.
Vorig jaar bleek dat lastig: mist gooide op de eerste dag al roet in het eten. Ook werd een deel van de bemanning flink zeeziek door de harde wind en hoge golven: ‘Het voelt een beetje als een achtbaan, dus ook niet iedereen heeft het binnen kunnen houden’, zei de Haagse deelnemer Lotte er destijds over. In zulke gevallen wordt er uitgeweken naar een andere kustplaats in Nederland of België.

Catharina

De Race of the Classics werd in 1989 bedacht door Amsterdamse studenten om het onderlinge contact tussen studenten te bevorderen. Inmiddels wordt de wedstrijd twee keer per jaar gehouden: in april voor studenten en in oktober voor jonge professionals. Het Haagse team doet sinds 1995 elk jaar mee en bestaat uit studenten die in de regio Haaglanden studeren. Dit jaar staan zij aan het roer van de Catharina.
Team Haagse Hogeschool, met precies in het midden Jolien.
Team Haagse Hogeschool, met precies in het midden Jolien.
Alhoewel, dat is het plan. Want het team van Jolien is nog wel op zoek naar sponsoren om de zeven dagen op zee te kunnen betalen. Via de website van het team kan iedereen een bijdrage leveren in ruil voor publiciteit en dankbaarheid. Wat Jolien betreft kunnen de studenten ook zelf iets terugdoen: ‘Wij kunnen bijvoorbeeld een dagje voor je komen werken', zegt zij in het radioprogramma in Bob Staat Op.

Dronken zeelui

Voor wie verwacht dat de studenten een week als dronken zeelui op het dek staan, is Jolien duidelijk: 'Er zijn natuurlijk wel feestjes, maar er wordt niet gedronken als we varen. Alleen als we aan wal liggen.' Weer en wind zullen dus bepalen hoe vaak er wordt aangemeerd, en hoe brak de studenten de volgende dag weer aan het roer staan.
Voorbereidingen zijn al in volle gang, zo is te zien op sociale media. Tijdens de zeilweek zal het Haagse team een logboek bijhouden op de website en belt Den Haag FM dagelijks om te horen hoe het gaat.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!