Bevrijdingsfestival kan eindelijk weer ademhalen na moeilijke jaren: 'Gaat één groot feest worden'

Bibi Breijman staat op 5 mei op het Bevrijdingsfestival Den Haag
Bibi Breijman staat op 5 mei op het Bevrijdingsfestival Den Haag © Richard Mulder
DEN HAAG - Na een aantal moeilijke jaren voor het Bevrijdingsfestival Den Haag, kunnen de organisatoren eindelijk weer wat rustiger ademhalen. 'We krijgen dit jaar steun van de gemeente, de provincie Zuid-Holland en het Rijk', vertelde organisator Gerard van den IJssel maandagavond tijdens de presentatie van het programma.
Het waren lastige jaren voor de organisatoren van het Bevrijdingsfestival Den Haag. Vanwege de coronapandemie kon het jaarlijkse evenement een paar keer niet op het Malieveld worden gehouden. En vorig jaar zorgden financiële zorgen voor een schaduw. Onder meer vanwege gestegen kosten in evenementensector was er lang onzekerheid of het wel kon doorgaan. Door een extra bijdrage van de gemeente Den Haag en hulp van sponsoren en een greep in de eigen reserves lukte uiteindelijk toch om het gratis toegankelijke evenement rond te krijgen. Maar de organisatoren deden toen wel de oproep om meer structurele zekerheid te bieden. '
Die kwam er. Begin dit jaar maakte het kabinet eenmalig een miljoen euro vrij voor de veertien Bevrijdingsfestivals. 'Het kabinet vindt het belangrijk dat er - nu en in de toekomst - op 5 mei kan worden stilgestaan bij de waarden van vrijheid en democratie en dat we op een laagdrempelige wijze kunnen vieren dat we in vrijheid leven', aldus een Kamerbrief. Daarnaast wordt er gesproken met het Nationaal Comité 4 en 5 mei voor een plan voor de lange termijn. Dankzij die steun en de komst van extra sponsoren ziet het er dit jaar een stuk rooskleuriger uit voor de organisatie van het gratis festival.

Bezinning

Voor wethouder Saskia Bruines (D66, cultuur) is het bevrijdingsfestival een belangrijk moment. 'Het is niet alleen leuk, omdat er je er naar mooie muziek kunt luisteren en feest kunt vieren, maar het is ook een moment van bezinning. Het is belangrijk om ons te realiseren dat wij in een vrij land wonen. Zeker in tijden van oorlog, waarin je ziet hoeveel dat kapot kan maken, is het goed om daar dankbaar voor te zijn', vertelt de wethouder.
De rapper Poke komt op 5 mei naar het Malieveld
De rapper Poke komt op 5 mei naar het Malieveld © Rogier Alexander
Tijdens de presentatie van het Bevrijdingsfestival werd bekendgemaakt wie er allemaal op het gratis festival te horen en te zien zijn. Son Mieux komt dit jaar met een helikopter naar Den Haag gevlogen als 'ambassadeur van de vrijheid'. Ook kunnen bezoekers een optreden van Krezip en Floris van Oranje verwachten. Verder komen Poke, Catf.ght en Billy the Kit te bewonderen op het Malieveld.

Heel speciaal

Het festival op zondag 5 mei wordt geopend met een optreden van de Haagse zangeres Bibi Breijman. Ook gaat zij artiesten op het podium aankondigen. 'Dat ik mag openen, vind ik heel speciaal', vertelt Bibi. 'Ik kwam vroeger altijd al op het Malieveld, dus ik vind het heel tof dat ik daar mag staan. Ik wil Den Haag graag eren, dus ik denk dat ik ook O, o, Den Haag ga zingen in een eigen versie.'
Dat Krezip optreedt tijdens Bevrijdingsfestival vindt Bibi heel leuk. 'Dat is echt een gave act. Maar ook al die tributebands zijn leuk om te horen, zoals Rondje Doe Maar. Als je dat soort bands luistert, ga je weer helemaal terug in de tijd. Ik vind het leuk dat er voor iedereen wel wat te doen is op het festival. Ik denk dat het één groot feest gaat worden.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!